Archief
Pixabay

Pixabay

Westland mist 'motor' voor Fairtrade-gemeente

De gemeente Westland stopt met de pogingen om een Fairtrade-gemeente te worden. Er is volgens burgemeester en wethouders "onvoldoende maatschappelijke borging te zien voor het behalen van het Fairtrade-predicaat". Dat staat in een dinsdag verzonden brief aan de gemeenteraad.

In Fairtrade-gemeenten wordt er onder meer naar gestreefd dat boeren en andere producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. In Westland zijn onvoldoende bevlogen mensen gevonden om de vereiste 'lokale werkgroep' te vormen. Er is wel een organisatie die als aanjager wil fungeren, maar dat kost dan 25.000 euro per jaar (voor een periode van minimaal vier jaar), aldus het college van B en W.



Motie uit 2014

In november 2014 nam het toenmalige college een motie over die door Progressief Westland was opgesteld en bij voorbaat gesteund werd door de fracties van CDA, GemeenteBelang Westland en D66. De achterliggende gedachte was dat in veel ontwikkelingslanden nog steeds producten tegen lage lonen en onder barre arbeidsomstandigheden gemaakt worden. "Het hebben van de titel Fairtrade-gemeente is niet alleen goed voor arme landen, maar ook goed voor het imago van Westland als internationale duurzame Greenportgemeente", zo stond in de motie.

Overigens heeft het college wel vastgesteld dat er in Westland een breed aantal bedrijven en instellingen is dat zich bij de Fairtrade-streven heeft aangesloten. Mede gezien de verspreiding van deze bedrijven over de gemeente, is er voldoende potentieel om de Fairtrade-gedachte uit te dragen en bredere maatschappelijke bewustwording te creëren, stellen B en W. Echter, het daadwerkelijk bestaan van een 'lokale werkgroep' is een basisvoorwaarde bij de landelijke Fairtrade-organisatie.

Situatie omliggende gemeenten

Er zijn momenteel 84 Fairtrade-gemeenten in ons land. Verder zijn er 145 gemeenten waarin de aansluiting wordt onderzocht. Westland is na enkele jaren van onderzoek afgehaakt.

Omliggende gemeenten als Maassluis en Midden-Delfland hebben ook niet het predicaat Fairtrade-gemeente en zijn er evenmin mee bezig. Nabije steden als Den Haag, Delft en Rotterdam (dus inclusief Hoek van Holland) zijn het predicaat wél rijk.