Westland buigt zich opnieuw over islamitische basisschool
De gemeenteraad van Westland gaat zich deze maand opnieuw buigen over de eventuele vestiging van een islamitische basisschool in Westland. Dat onderwerp kan nog van de agenda worden afgevoerd, indien onderwijsminister Slob vóór 28 mei zou besluiten om zo'n school toe te staan.
Op 7 februari dit jaar heeft de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het eind 2016 genomen besluit van de staatssecretaris van onderwijs vernietigd. Deze bewindsman had het verzoek van de stichting Yunus Emre afgewezen, omdat de gemeente Westland volgens hem onvoldoende kon worden vergeleken met de gemeente Maastricht. De Raad van State oordeelde echter, dat bij dat besluit onvoldoende rekening was gehouden met het aantal Westlandse kinderen in de basisschoolgaande leeftijd die een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben.
Zowel bij Yunus Emre als bij onderwijswethouder Marga de Goeij leefde de veronderstelling, dat de minister binnen acht weken na de uitspraak van de Raad van State een knoop zou doorhakken, maar dat is tot dusver niet gebeurd. Het is inmiddels bijna veertien weken verder. Desgevraagd heeft het ministerie al eerder aan WOS Media laten weten, dat de geopperde termijn van acht weken geen dwingende limiet is.
Yunus Emre heeft voor de zekerheid rekening gehouden met het scenario dat de minister de aanvraag uit 2016 alsnog afwijst. Daarom heeft de organisatie begin dit jaar een nieuwe aanvraag voor een islamitische basisschool ingediend. In de bijbehorende stukken wordt Westland in eerste instantie niet meer vergeleken met Maastricht maar met Heerlen. Kern blijft ook nu het verwachte aantal leerlingen voor zo'n school. De wettelijke eis is 257, Yunus Emre is overtuigd van een aantal boven de 300.
Overigens, wat de meerderheid van de Westlandse gemeenteraad ook vindt van een dergelijke aanvraag, het laatste woord is altijd aan de minister van onderwijs.