Archief

'Windkracht langs Waterweg vormde breekpunt White Wall Project'

Het niet doorgaan van het White Wall Project in Maassluis had te maken met de mogelijke windkracht langs de Waterweg. Die ligt een stuk hoger dan in een park in een stad die wat meer landinwaarts ligt. Dat is de kern van de antwoorden van het Maassluise college van B en W op vragen van de fractie VSP.

Het project van de Spaanse kunstenaar Paco Dalmau omvat een 600 meter lange installatie, gemaakt van hout en canvasdoeken. B en W van Maassluis waren afgelopen najaar positief over het project. Maar tijdens de behandeling van de vergunningaanvraag (op 12 maart dit jaar) is door de kunstenaar besloten om de aanvraag in te trekken, zo stelt het college. Dit had te maken met de uitvoering van de constructie. Door de locatie direct aan de Waterweg is de windbelasting zeer bepalend. Hierdoor is een zwaardere uitvoering van de constructie vereist dan was aangevraagd (die berekening was gebaseerd op een locatie in Schiedam), verklaart het college.

Open brief

De Culturele Raad Maassluis en de Stichting Maassluise Kunstenaars hebben een open brief over de kwestie geschreven, waarnaar de fractie van VSP verwijst. Kan het college reageren op de vraag van de briefschrijvers hoe het mogelijk is, dat blijkbaar in twee gemeenten binnen dezelfde veiligheidsregio de mogelijke risico's van een project verschillend worden beoordeeld?, aldus de fractie.

Reactie van het college: "De Veiligheidsregio speelt hier geen rol. Het gaat hier om de veiligheid van de bezoekers van het evenement. De locatie in Maassluis, direct aan de Waterweg, vereist een andere uitvoering van de constructie dan dat voor de gekozen locatie in Schiedam, binnenstedelijk in een park geldt. Bij de locatie aan de Waterweg dient er rekening gehouden te worden met een zwaardere windbelasting dan voor een locatie in een park."

'Proces tegen het licht houden'

Toch leeft er ook spijt bij B en W. "Er is helaas geen contact meer geweest om te spreken over oplossingen voor eventuele meerkosten", schrijft het college. In reactie op de kritiek ten aanzien van de gevolgde procedure wordt gesteld: "Aanvragen voor vergunningen worden op een correcte wijze op basis van in relevante wetten vastgestelde termijnen en door de raad in gemeentelijke verordeningen vastgestelde termijnen afgehandeld. (...) Dat neemt niet weg dat wij het proces van vergunningaanvraag kritisch tegen het licht gaan houden om te kijken hoe we de procedure gemakkelijker en sneller kunnen laten verlopen en de initiatiefnemer beter kunnen begeleiden en ondersteunen.

Met zijn White Wall Project heeft Dalmau eind vorig jaar de Waterweg Cultuurprijs 2017 gewonnen. Het oogmerk is nog steeds, dat de canvasdoeken worden gevuld door de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat mag door middel van onder meer tekeningen, schilderingen, teksten, gedichten en collages. De installatie, die nu zal worden neergezet in het Schiedamse Beatrixpark, wordt geopend op zondag 27 mei en is te bezoeken tot en met zondag 24 juni.

Categorieen:
Maassluis Politiek