Archief
Tom van Bemmel

Tom van Bemmel

Burgemeester Haan: na 74 jaar zekerheid over lot Rinus van Katwijk

Na 74 jaar is er duidelijkheid gekomen over het lot van een van de Maassluizers die sinds de Tweede Wereldoorlog werden vermist. Het gaat om Rinus van Katwijk, die voer op het vrachtschip 'Willem 34'. Dit zei burgemeester Edo Haan vrijdag in zijn toespraak bij de jaarlijkse Dodenherdenking bij het oorlogsmonument in het Prinses Julianaplantsoen.

"Als u hier naar de namenwand kijkt van de 156 Maassluise oorlogsslachtoffers, dan kunt u daar veel Maassluizers vinden van wie er geen graf bekend is", zei Haan in zijn introductie. Vervolgens gaf hij meerdere voorbeelden van vermisten.

Op die namenwand staat ook Marinus van Katwijk, roepnaam Rinus. In 1944 werd het schip waarop hij voer gevorderd door de Duitsers en naar havenstad Kiel gesleept. Wat er toen is gebeurd, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk, zegt de Oorlogsgravenstichting, heeft Rinus in Kiel geweigerd om verder voor de Duitsers te varen en werd hij opgesloten in een strafkamp, een zogeheten Arbeits Erziehungs Lager.

Kiel werd in die periode hevig gebombardeerd en Rinus werd door de bommen geraakt. Op 2 augustus 1944 is hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Zeven dagen later werd hij begraven onder een afwijkende naam: Mariusch van Katweig, met een verkeerde geboortedatum en een onbekende geboorteplaats.

Een half jaar later kreeg de familie het verschrikkelijke nieuws te horen en na de oorlog gold Rinus tientallen jaren als vermist. "Geen plek om naar toe te gaan, geen plek om te rouwen. Zijn moeder had wel zijn foto laten uitvergroten, maar er werd eigenlijk weinig over hem gesproken: het deed te veel pijn", zo zei Haan.

Op het Nationaal Ereveld Loenen liggen onder anderen honderdvijftig niet-geïdentificeerde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven. Aan de hand van documentatie en DNA probeert de Oorlogsgravenstichting een link te leggen met nabestaanden. Dat resulteerde in 2017 tot de identificatie van twee Nederlandse oorlogsslachtoffers.

"En dit jaar is er opnieuw succes...", vervolgde Haan, "een van de honderdvijftig lichamen blijkt na de oorlog uit Kiel naar Loenen te zijn gebracht, met verkeerde gegevens, en daardoor te zijn begraven als onbekend slachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog. Maar dankzij een DNA-match met een neef van hem kan er nu eindelijk een naam en een gezicht aan het slachtoffer worden gegeven. Zijn naam.... U raadt het misschien al: Rinus van Katwijk! Rinus van Katwijk is niet meer vermist."

"Ik vind het ongelooflijk dat 74 jaar na het bombardement van Kiel Rinus van Katwijk is gevonden. Het geeft zijn familie veel troost dat zijn graf nu bekend is, ze hebben nu eindelijk een plek die ze kunnen bezoeken."

Volgende maand krijgt Rinus van Katwijk een nieuwe graftegel op Ereveld Loenen mét zijn naam erop

Categorieen:
Algemeen