Informatieavond over zendmast Den Hoorn neemt zorgen niet weg
Een informatieavond over de plaatsing van een gsm-zendmast in de toren van de katholieke kerk in Den Hoorn heeft de zorgen van omwonenden niet kunnen wegnemen. Ongeveer honderd inwoners van voornamelijk Den Hoorn en Maasland waren aanwezig in zalencentrum De Hoornbloem en lieten hun protest tegen het plan duidelijk merken. De emoties liepen daardoor soms hoog op.
De bewoners zeggen dat de straling van de zendmast, midden in een woonwijk, kan leiden tot autisme, hoge bloeddruk en ziektes als kanker en diabetes. Volgens een medewerker van het Antennebureau - het informatiebureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie - heeft onderzoek uitgewezen dat er geen gezondheidsrisico's zijn. Volgens dit bureau moet elke antenne aan strikte normen voldoen wat betreft veiligheid en afstand en voldoet ook de voorgenomen antenne in de kerktoren hieraan.
Dekkingsgat
Aanvrager Vodafone is bij het kerkbestuur uitgekomen, nadat twee oude zendmasten van het voormalige Reinier de Graaf Ziekenhuis af moesten, omdat dit pand zou worden gesloopt. "Hierdoor is een dekkingsgat ontstaan voor Den Hoorn." Omdat een zendmast op minimaal twaalf meter hoogte moet staan en de kerk het hoogste gebouw in Den Hoorn is, is contact gezocht met het kerkbestuur. "Wij hebben hier goed overleg gevoerd en ons laten informeren over de gevolgen", liet Tineke van Nimwegen namens het kerkbestuur weten. "Op basis daarvan hebben we gezegd: 'dit gaan we doen'."
Aanwezigen lieten tijdens de bijeenkomst meermaals hun ongenoegen blijken. Zo zei een vrouw dat het Antennebureau bewust valse informatie verspreidt. Meerdere bewoners kwamen met andere onafhankelijke onderzoeken waaruit zou blijken dat de antennes wél gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Verder werd het kerkbestuur verweten louter uit financiële motieven te handelen.
Door de aanwezigen werden ook nog suggesties gedaan voor andere locaties, waaronder plaatsing op het nieuwe ziekenhuis of in het industriegebied zodat 'de zwarte gaten' Den Hoorn en Rijswijk-Zuid (Sion) worden gedekt.