Archief

Ook veranderingen bij feestlocaties De Lier en 's-Gravenzande

Niet alleen de feestlocaties bij de Naaldwijkse feestweek (Westland Reünie) gaan deze zomer op de schop, ook in 's-Gravenzande en De Lier (BraDeLier) gaan zeer waarschijnlijk veranderingen plaatsvinden. Vooral in De Lier zal dat voor een bepaalde groep bezoekers even wennen worden.

Het is de bedoeling dat het feest dat The Doors de afgelopen jaren organiseerde op het Albert Heijnplein verdwijnt. Op die plek komt dan de kermis, die tot vorig jaar te vinden was op het Rankplein. Het Rankplein moet op zijn beurt ingericht worden als plek waar drie of vier lokale horecagelegenheden samen een groot feest kunnen houden. Op deze manier moet de BraDeLier weer meer gericht zijn op inwoners van De Lier zelf. Op het feest van The Doors kwamen altijd veel mensen van buiten De Lier af.

Proces van jaren

Volgens Piet Voskamp van de Oranjevereniging heeft de beslissing niets te maken met de uitspraken die burgemeester Van Ardenne eerder dit jaar deed in haar nieuwjaarstoespraak. Zij zei, dat de dorpsfeesten inmiddels geen kleine, knusse feesten meer zijn, maar 'massale regio-overstijgende evenementen'. Voskamp: "Dit proces loopt al jaren. De BraDeLier is ook niet massaal, er is de afgelopen jaren zo goed als niks gebeurd."

's-Gravenzande

De wijzigingen in 's-Gravenzande zijn minder ingrijpend. "De feesten op het Vaartplein en bij de Promenade houden we zoals ze zijn, het Marktplein wordt kleinschaliger", zegt Cees Voorberg van de winkeliersvereniging. Op het Marktplein, dat nu grondig wordt aangepakt, stond voorheen altijd een grote feesttent. Die wordt nu vervangen door een muziekkoepel. De omliggende horecagelegenheden kunnen op hun terras één tap neerzetten om drank te schenken aan bezoekers.