Archief
Archieffoto Regio15

Archieffoto Regio15

'Op korte termijn geen verbetering aanrijtijden Midden-Delfland'

Het is niet reëel om te verwachten dat de aanrijtijden van politie en ambulance in Midden-Delfland op korte termijn verbeteren. Dat concludeert burgemeester Rodenburg na gesprekken met vertegenwoordigers van de regionale politie en de ambulancevoorziening. Bij beide instanties bestaat een tekort aan gekwalificeerd personeel en het werven en opleiden hiervan kost tijd.

Rodenburg uitte onlangs zijn bezorgdheid, omdat de aanrijtijden over het eerste halfjaar van 2017 fors achterbleven bij de landelijke doelstellingen. De ambulancedienst was bij 'Prioriteit 1'-meldingen slechts in 88,7 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse; bij de politie gaat het om 82,5 procent. Er zijn echter normen afgesproken van respectievelijk 95 en 90 procent. De burgemeester is daarom in gesprek gegaan over de problemen, zo schrijft hij in een raadsinformatiebrief.

Bij de ambulancedient is regionaal sprake van een stijging van de ambulancezorg met 20 procent als gevolg van bevolkingsgroei, vergrijzing en meer vervoer tussen ziekenhuizen. Het verhogen van het aantal ambulances is echter niet nodig, omdat er onvoldoende verpleegkundigen zijn die ambulances kunnen bemensen. Om hierop in te springen, start de Regionale Ambulance Voorziening Haaglanden met het opleiden van een nieuw type verpleegkundige.

Zoals bekend, is ook bij politie Westland sprake van onderbezetting. "In het eerste kwartaal van 2018 wil men het tekort van ruim 20 vacatures gaan invullen." Daarnaast is de verwerkingstijd tussen melding en het moment dat de politieauto gaat rijden nu nog te lang. "De politie werkt aan het vinden van een oplossing om dat te verbeteren", aldus Rodenburg.