Archief

Burgemeesters: 'Tandje erbij in zorgaanpak verwarde personen'

Burgemeesters Van Ardenne (Westland) en Rodenburg (Midden-Delfland) zijn geschrokken van het toegenomen aantal meldingen van incidenten met verwarde personen in hun gemeenten. Zij pleiten voor een steviger zorgaanpak van verwarde personen in het na-traject.

De cijfers liegen er niet om. In Westland is het aantal meldingen toegenomen van 183 in 2016 tot 297 in 2017. "Dit is heel veel", zegt Van Ardenne. In Midden-Delfland werden 25 meldingen gedaan in 2016. In 2017 betrof het 'ineens' 60 meldingen.

Rodenburg heeft wel een verklaring voor de stijgende trend. "Mensen wonen langer thuis en noodzakelijke zorg blijft lang onopgemerkt". De twee burgemeesters hebben 'Veiligheid' in hun portefeuille en worden met regelmaat geconfronteerd met schaduwkanten in het zorgtraject voor verwarde personen.

Volgens Van Ardenne zijn er niet altijd voldoende opvangmogelijkheden voor verwarde mensen. "Gelukkig is in Delft een 'opvang verwarde personen' voor de korte termijn, maar de mensen moeten uiteindelijk naar een permanente opvang. En daar zit de crux". Er is volgens de burgemeester van Westland onvoldoende ruimte beschikbaar. Daarom is er actie nodig. "Daar moeten wij werk van maken".

Flippen in gemeentehuis

Rodenburg van Midden-Delfland zet vraagtekens bij de inzet van politiemensen bij meldingen over verwarde personen. Hij herinnert zich een zaak in het gemeentehuis van Schipluiden, waar opeens iemand binnen rende en begon te flippen.

"Dan ben je met 15 agenten bezig om iemand aan te houden en over te brengen naar de opvang verwarde personen. Vervolgens beoordeelt een psychiater na een paar uur: 'het valt allemaal wel mee'". Rodenburg meent dat op zo'n moment veel capaciteit wordt 'verspeeld'. "En de persoon is niet verzekerd van een krachtig zorgaanbod".

Bemoeizorg

Wel is de burgemeester van Midden-Delfland blij met, zoals hij het noemt, 'bemoeizorg' in de regio. Mensen hebben snel door dat iemand in de straat acuut zorg nodig heeft. "Mensen melden snel dat iets aan de hand is. Maar dan mag er in het na-traject wel een tandje bij".

Update 20.50 uur: Inmiddels heeft Politie Westland via Twitter op bovenstaand artikel gereageerd. "Mooi initiatief van de burgemeesters van onze gemeenten. Kunnen wij ons meer richten op onze corebusiness, boeven vangen en de veiligheid vergroten".