Uitbreiding OCAP-netwerk einde van het jaar klaar
De werkzaamheden aan het nieuwe 26 kilometer lange OCAP-netwerk onder Westland zijn waarschijnlijk aan het einde van het jaar klaar. In Westland struikel je de laatste tijd over de wegafsluitingen. Werkmannen zijn druk in de weer met grote zwarte buizen, die op verschillende plekken in de grond worden gewerkt.
Op dit moment maken zo'n zeshonderd tuinders gebruik van de CO2 van OCAP, maar dat moeten er als het aan de CO2-levencier ligt meer worden. Daarom wordt nu ook het westelijke deel van de Westlandse tuinders op het netwerk aangesloten.
Tuinders hebben CO2 nodig om hun bloemen en planten te laten groeien. Via de leidingen van OCAP krijgen ze zuivere CO2 vanuit de Rotterdamse industrie. De bedoeling is dat er uiteindelijk geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden bij de teelt in de kas.
Of de toevoer van CO2 wel gegarandeerd kan worden is overigens nog maar de vraag. In 2016 lag een deel van het netwerk plat doordat één van de twee bronnen die CO2 leverde failliet ging. Dit jaar lag opnieuw een deel van het netwerk plat na de brand bij shell in Pernis. Tuinders kregen toen weken lang veel te weinig CO2 geleverd waardoor de producten van de tuinders minder hard groeiden. De kwekers werden daardoor ook op extra kosten gejaagd, omdat ze via andere wegen aan CO2 moesten zien te komen.
Om dit in de toekomst te voorkomen gaat LTO Nederland samen met OCAP op zoek naar een derde of zelf vierde bron die CO2 kan leveren. Ook willen ze gaan kijken of ze CO2 kunnen opvangen onder de Noordzee zodat er altijd CO2 voorradig is.