Archief

Toezichthouder: Geen acuut gevaar voor bevolking door 'overdadige' gaswinning

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt desgevraagd dat de bevolking in de regio van de aardgaslocaties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Monster en Maasland/Maasdijk geen acuut gevaar hebben gelopen. "In dat geval hadden we de kraan direct dicht laten draaien," aldus een woordvoerder van SodM, die bevestigt dat Groningse toestanden hier niet aan de orde zijn.

Het Staatstoezicht op de Mijnen wil nu, dat de NAM stopt met de gaswinning totdat er een nieuw winningsplan door de minister is goedgekeurd. "Het kan best zo zijn, dat de NAM met een nieuw winningsplan weer verder mag gaan met produceren bij deze locaties. Maar de hoeveelheden uit de het huidige winningsplannen zijn overschreden, vandaar dat we hebben gezegd dat ze op dit moment moeten stoppen met winnen."

Volgens het huidige winningsplan mag de NAM in Monster 85 miljoen kubieke meter gas naar boven halen, met een marge van 20 procent. Vanuit het gasveld in Maasdijk, waarvan het gas in Maasland omhoog komt, mag dat 18 miljoen kubieke meter zijn, met eveneens een marge van 20 procent. In werkelijkheid heeft de NAM in de periode van 2013 tot en met het eerste kwartaal van 2017 in Monster 125 miljoen kubieke meter gewonnen en in Maasdijk 75 miljoen kubieke meter. Bij Monster is dat een overschrijding van 47 procent en in Maasdijk een overschrijding van 317 procent.

De NAM gaat voor het einde van de maand een zienswijze bij de toezichthouder indienen. Als deze daarna voet bij stuk houdt, draait de NAM de winningskranen in Monster en bij Maasland dicht.

Update 17.00 uur

De gemeente Westland heeft gisteren kennis genomen van de brief van het Staatstoezicht op de Mijnen. De gemeente laat in een reactie weten dat de NAM en het SodM op korte termijn duidelijkheid moeten geven over de vraag hoe urgent de risico's zijn voor de inwoners van Westland en zal daarover in contact treden met de NAM en het SodM.

De gemeente Midden-Delfland, waarvandaan de NAM boort voor het veld naar Maasdijk, heeft inmiddels laten weten dat ze de uitslag van de discussie tussen de NAM en het SodM afwacht.