Archief

'Meer gas uit bodem bij Monster en Maasdijk dan is toegestaan'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de afgelopen jaren veel meer gas gewonnen op de locaties in Monster en Maasdijk dan was afgesproken met de overheid. Het Staatstoezicht op de Mijnen wil nu, dat de NAM stopt met de gaswinning totdat er een nieuw winningsplan door de minister is goedgekeurd.

Volgens het huidige winningsplan mag de NAM in Monster 85 miljoen kubieke meter gas naar boven halen, met een marge van 20 procent. In Maasdijk mag dat 18 miljoen kubieke meter zijn, met eveneens een marge van 20 procent.

In werkelijkheid heeft de NAM in de periode van 2013 tot en met het eerste kwartaal van 2017 in Monster 125 miljoen kubieke meter gewonnen en in Maasdijk 75 miljoen kubieke meter. Bij Monster is dat een overschrijding van 47 procent en in Maasdijk een overschrijding van 317 procent.

Toezichthouder SodM voelt zich bedot door de NAM, omdat dit bedrijf in april dit jaar in een brief heeft aangegeven, dat het de maximale productie niet heeft overschreden. Doordat de toegestane productievolumes zijn overschreden, zijn de risico-analyses die behoren bij de goedgekeurde winningsplannen niet langer toereikend, aldus de toezichthouder.

De NAM heeft in mei een verzoek tot uitbreiding van de winning ingediend. Hierover heeft de toezichthouder een negatief advies uitgebracht aan de minister.

De NAM heeft tot eind deze maand de gelegenheid om een zienswijze tegen de voorgenomen stillegging in te brengen. "Het staken van de winning kan in korte tijd - enkele uren - op veilige wijze geschieden", meldt de toezichthouder, die dreigt met het opleggen van een dwangsom die kan oplopen tot maximaal 2 miljoen euro.

Update 14.05 uur: Politieke partij GemeenteBelang Westland wil weten of en wanneer de verantwoordelijkwethouder door de NAM of een toezichthouder is ingelicht. Verder wil de partij weten of inwoners gevaar hebben gelopen.

Reactie NAM

De NAM reageert tamelijk laconiek op de brief van de toezichthouder. Het bedrijf heeft een verschil van inzicht, hoe je moet rekenen, met name met betrekking tot de marges. "Wij rekenen vanaf de start van de productie en de toezichthouder vanaf de laatste versie van het winningsplan. Naar onze mening zitten wij binnen de marges van 20 procent", aldus een woordvoerder.

De NAM gaat voor het einde van de maand een zienswijze bij de toezichthouder indienen. Als deze daarna voet bij stuk houdt, draait de NAM de winningskranen in Monster en Maasdijk dicht.