Archief
Archieffoto via Facebook

Archieffoto via Facebook

Ziekte van Lyme zet leven jonge Wateringer op zijn kop

Wat in 2012 een leuke survivaltocht bij de Wielerbaan in Maassluis had moeten zijn, is voor de inmiddels 18-jarige Glenn Mertens uit Wateringen een ware nachtmerrie geworden. Een tekenbeet heeft zijn hele leven op zijn kop gezet. Op vele plekken van zijn lichaam heeft de Wateringer pijn, zo erg zelfs dat hij zijn droom om professioneel wielrenner te kunnen worden, heeft laten varen. Jarenlang wist hij niet waarom hij die pijnen heeft, maar sinds eind vorig jaar is het duidelijk dat het om de ziekte van Lyme gaat. Inmiddels lijkt er zelfs genezing op komst.

In 2012 is Glenn door een teek gebeten tijdens een survivaltocht. Hij hield er een rode kring aan over. Een medewerker van een geraadpleegde huisartsenpost liet telefonisch weten, dat de kring gekoeld moest worden. Een ritje naar de huisarts was niet nodig. Wel moest de jonge Glenn in de gaten gehouden worden; hij mocht geen koorts krijgen, zo liet de medewerker weten. Glenn: "Wisten we toen maar, wat we nu weten..."

"In 2013 sloeg het noodlot toe en kreeg ik na een flinke verkoudheid tijdens het baanfietsen last van pijnlijke knieën. Tijdens een behandeling hiervoor bij een sportmedisch centrum kreeg ik van de ene op de andere dag een soort zenuwpijn in beide kuiten." Het bleek het begin te zijn van een heleboel onderzoeken naar zijn medische problemen.

Thuis zitten

Maar geen van de onderzoeken brengt duidelijkheid en ondertussen nemen de klachten niet af. Het betekent een vroegtijdig einde van zijn schoolcarrière. "Tijdens zitten en staan is de pijn voor mij ondraaglijk en na een uurtje weet ik van gekkigheid niet meer hoe ik moet zitten." Hij brengt de meeste van zijn dagen dan ook thuis op de bank door. "Ik heb allemaal rare verschijnselen, zoals problemen met lichtgevoeligheid, benauwd zijn, opgezette klieren, overslaan van mijn hart, stijfheid, concentratieproblemen en ga zo maar door."

Maar omdat de Wateringer enorme last van zijn kuiten heeft, komen de andere problemen op de achtergrond te staan.

Na een tijdje dachten artsen dat Glenn simpelweg een slechte rug heeft. Maar dat ging er bij de Westlander niet in: "Je wilt niet accepteren, dat je op 16-jarige leeftijd te horen krijgt dat je hier maar mee moet leren leven. Zeker als er niet duidelijk is aangetoond waar de oorzaak vandaan komt." Hij besluit dan ook samen met zijn ouders verder op onderzoek uit te gaan.

Toeval

In november 2016 was Glenn met iemand is gesprek over zijn klachten. Iemand die het gesprek toevallig meeluisterde vertelde hem dat haar broertje ook van die dergelijke vage klachten had. "Ze vertelde mij dat haar broertje gebeten was door een teek en dat haar vader toen zo helder was om te zeggen dat hij door een teek was gebeten en daar ook een kring van had opgelopen. Na dit bericht ben ik thuisgekomen en ben ik met mijn ouders direct gaan kijken wat de symptomen zijn van de ziekte van Lyme. En tot mijn en onze verbazing heb ik 75 procent van alle symptomen die vermeld worden."

Toch is hij daar niet mee geholpen, want een zes weken geleden gestarte behandeling met antibiotica slaat niet aan. De kans dat zulke behandelingen aanslaan zijn het grootst kort na de besmetting met de ziekte van Lyme. In Nederlands bestaan er geen goede behandelingen voor mensen die er pas laat achter komen dat ze die ziekte hebben.

Hoop

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel, een 30.000 euro kostende behandeling in Duitsland. In een kliniek daar doen ze aan stamceltherapie. Zo'n 85 procent van de patiënten zou door middel van de therapie van Lyme kunnen genezen. Maar 30.000 euro is niet niks en de zorgverzekeraar dekt de kosten van de behandeling niet. Daarom is er nu een actie opgezet om geld op te halen voor Glenn. Inmiddels is ruim de helft van het benodigde bedrag binnen. Wie ook wil doneren kan dat doen via https://www.doneeractie.nl/geef-glenn-zijn-oude-leven-terug/-2773

Geld inzamelen | Doneeractie.nl