Archief

Rapport: ISW niet loskoppelen van Lucas

Scholengroep ISW moet zich niet losmaken van koepelorganisatie Lucas Onderwijs. Niet alleen is dat een ingewikkelde, jaren durende operatie, maar het kost waarschijnlijk meer dan wat de school nu bijdraagt aan Lucas. Ook is onduidelijk of een zelfstandig ISW wel over voldoende weerstandsvermogen zal beschikken, temeer daar het gemeentebestuur niet heeft willen aangeven daaraan te willen bijdragen.

Dit staat in het rapport Glashelder over de manier waarop ISW bestuurd zou moeten worden. Lucas Onderwijs en de Vereniging Voortgezet Onderwijs Westland hadden hiertoe opdracht gegeven, omdat er aanhoudend kritiek was op de bestuurlijke aansturing vanuit Den Haag. Ook burgemeester Van der Tak zinspeelde enkele malen op een verzelfstandiging van ISW.

De opstellers van het rapport stellen dat een grote instelling ervoor kan zorgen dat een school niet in haar eentje de gevolgen hoeft te dragen van economische teruggang, plotselinge terugloop van leerlingen of financiële incidenten. De koepel kan ervoor zorgen dat docenten elders binnen de koepel aan de slag kunnen of dat leerlingen elders hun opleiding kunnen vervolgen. De functie is dan die van onderlinge waarborgmaatschappij. "Het betoog dat ISW geen behoefte heeft aan deze functie, staat gelijk aan het beëindigen van de brandverzekering, omdat er nog nooit brand is geweest", aldus het rapport.

Volgens de opstellers is er alle aanleiding om bij Lucas Onderwijs centraal te doen wat centraal moet, maar wel decentraal te doen wat decentraal kan. Zo moeten regiodirecteuren en schoolleiders meer vrijheid krijgen op het gebied van personeelszaken en zou ook het gebruik maken van het centraal ondersteuningsbureau van Lucas anders moeten. Nu betaalt elke school een percentage van de kosten (voor ISW is dat in 2017 ruim 1 miljoen euro), maar het rapport pleit voor zogeheten internal pricing, waarbij de scholen een budget krijgen waarmee zij naar behoefte diensten kunnen inkopen bij de centrale organisatie.

Verder wordt in het rapport gepleit voor een kenniscentrum voortgezet onderwijs-bedrijfsleven op het World Horti Center. Dat zou gefinancierd moeten worden door Lucas en voor de hele scholenkopel moeten werken. Daarmee worden de bijzondere karakteristieken van het Westland gehonoreerd. Het rapport is opgesteld door prof. Theo Camps, bestuursvoorzitter van de Berenschot Groep, en prof. Roel in 't Veld, voormalig directeur-generaal Hoger Onderwijs van het ministerie van Onderwijs.

Categorieen:
Westland Algemeen