Kastanjebloedingsziekte teistert bomen in de regio
Honderden kastanjes in Westland, Midden-Delfland en Maassluis zijn in de afgelopen jaren gekapt omdat ze last hebben van de kastanjebloedingsziekte. Die ziekte zorgt ervoor dat er roestbruine vochtige plekken ontstaan op de bast die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. Na een tijdje moeten sommige bomen gekapt worden uit veiligheidsoverwegingen.
Een echte oplossing voor het probleem is er niet. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, maar daar is nog geen remedie tegen gevonden. Er wordt door de universiteit van Wageningen onderzoek gedaan naar het ontstaan van de infectie, de verspreiding in de boom, invloed van stressfactoren, groeiplaatsfactoren en afweermechanismen.
In 2002 werd de ziekte voor het eerst in Nederland aangetroffen. Dat was in de Haarlemmermeer. Sindsdien heeft de ziekte zich verspreid over het hele land, waaronder dus ook in onze regio. Ook in andere Europese landen als Frankrijk, Duitsland en België komt de ziekte voor.
In Maassluis zullen een aantal kastanjebomen aan de Prinses Julianalaan er binnenkort aan moeten geloven. Gezichtsbepalende bomen die iedereen wel eens heeft gezien. En ook elders in de stad, zoals aan de Vondellaan en in de wijk het Stort staan er ernstig zieke bomen, die wellicht ook binnenkort met de kettingzaag omver worden gehaald.