Café aan de Markt: "We hebben binnen twee dagen bier nodig"
Het probleem met de slechte kademuur langs de Wip in Maassluis is waarschijnlijk niet binnen een half jaar opgelost. Dat stelde de directeur stadsontwikkeling van de gemeente tijdens een bewonersbijeenkomst in café De Waker aan de Markt. Druk bezocht was de bijeenkomst overigens niet: een man of twintig in de zaal, waarvan ook nog eens tenminste een derde bij de gemeente zelf betrokken is.
Maar dat zelfde café heeft wel last van de maatregelen die de gemeente heeft genomen. Want de Wip en de Markt zijn voor gemotoriseerd verkeer afgesloten en de vrachtwagen die het bier levert kan nu niet dicht genoeg bij het café komen. "We hebben binnen twee dagen bier nodig", zo stelt een van de horecamedewerkers. Wethouder Pleijsier zei dan ook toe, dat de gemeente een handreiking doet om daarover in gesprek te gaan.
De projectleider die zich met de kademuur bezighoudt, stelde dinsdagavond dat de stabiliteit van de kademuur aan de Wip niet langer aan te tonen is en dat het daarom noodzakelijk is om de Wip af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dat de Markt ook afgesloten is, heeft simpelweg te maken met het het feit dat je op de Markt niet kunt keren. Daarom zijn er ook alternatieve routes verzonnen voor leveranciers van bedrijven aan de Markt en voor de afvalophaaldienst.
Opknappen is er niet meer bij
In 2011 was al duidelijk dat de kademuur niet meer van goede kwaliteit was, maar met een beetje opknappen zou deze nog zeker 25 jaar mee kunnen. Dat opknappen bleef uit vanwege de festiviteiten rondom 400 jaar Maassluis in 2014. Begin 2016 is het project weer opgepakt. Na een aantal onderzoeken bleek dat de situatie ernstiger is dan eerder gedacht; opknappen bleek geen optie meer. Daarom werd begin dit jaar het besluit genomen om prioriteit te geven aan dit project.
Ironisch is misschien wel, adus de gemeente, dat een project van het Hoogheemraadschap van Delfland om het water schoner te maken, de situatie mede heeft verslechterd. De kademuur van de Wip heeft namelijk een houten fundering die aan het rotten is. Omdat schoner water meer zuurstof bevat, is het hout ook sneller gaan rotten, wat weer scheuren in de kade veroorzaakt, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Strenge handhaving
De gemeente gaat streng handhaven op het verbod, zo laat de wethouder weten: "Burgerlijke ongehoorzaamheid is er niet bij, u moet zich echt aan de regels houden!" Een oplossing voor het probleem wordt nu gezocht. Over zes weken verwacht men daar meer over te kunnen zeggen.