Bouw in nieuwe wijk De Kade kan al snel van start
Al vanaf 2018 zou er kunnen worden gebouwd aan de nieuwe wijk De Kade tussen station Maassluis en Het Scheur (in de volksmond de Nieuwe Waterweg). Het gaat in totaal om zo'n 600 woningen. Dat blijkt uit een presentatie voor de gemeenteraad in Maassluis. Een nieuwe ontsluitingsweg onder het spoor door (als verlenging van de Laan 1940-1945) zit, ondanks een duidelijke wens daartoe van de gemeenteraad, niet in dat plan.
In de vernieuwde plannen die dinsdagavond gepresenteerd werden, maken de in 2014 voorgestelde brede woontorens plaats voor huizen met een maximale hoogte van 15 meter. Er is nog maar ruimte voor één woontoren van maximaal 50 meter hoog aan de oostkant van de wijk, maar daar wordt niet voor 2020 aan begonnen in verband met de nog te bouwen woontorens in woonwijk Het Balkon.
Handelskade
De hoofdweg die door de nieuwe wijk moet lopen, de zogenoemde Handelskade, krijgt een aansluiting op de Deltaweg enerzijds en de Vlaardingsedijk anderzijds. Aan die weg komen pakhuizen te liggen, waarbij wonen en werken gecombineerd kan worden. Daarnaast komen er zes zogenoemde lussen met grondgebonden woningen. Daarachter, aan het water, komen appartementen en luxe woningen met uitzicht op Het Scheur, waarbij ook ontmoetingsplekken als cafés mogelijk moeten worden.
Woningbouwcorporatie Maasdelta denkt 50 tot 100 woningen af te nemen voor de sociale huursector. In totaal wordt 33 procent van de woningen gebouwd voor het lage- tot middensegment. De bouw is vraaggestuurd en start dus pas bij genoeg geïnteresseerden. Over duurzaam bouwen, zoals nul-op-de-meter woningen, wordt nog nagedacht. Verder is er ruimte voor in elk geval het creëren van 125 arbeidsplaatsen; dat is voor Maassluis wel zo prettig, want het bedrijf Conline dat nu op het terrein gevestigd is, verruilt nog begin volgend jaar Maassluis voor Moerdijk.
Boulevard
Ook over de omgeving is een principeakkoord bereikt. Zo wordt de boulevard langs het water doorgetrokken van de veerpont tot bedrijventerrein De Dijk. Wel zijn er nog wat technische noten te kraken rondom een bestemmingsplan voor het gebied. Nu is dat er namelijk niet en vormt het dus een zogenoemde witte vlek. Maar het college van burgemeester en wethouders heeft er vertrouwen in, dat dit goed komt.