Westland bezegelt afspraken met woningcorporaties
De gemeente Westland heeft voor het eerst in haar ruim 12-jarig bestaan prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties en de Huursdersvereniging Westland. De donderdag bezegelde afspraken, met de corporaties Arcade en met Wonen Wateringen, gaan vooral over de huidige en de toekomstige sociale huurwoningen en over duurzaamheid en levensloopgeschiktheid ervan.
"We willen meer passende en betaalbare woningen voor Westlanders. Deze afspraken leveren een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van onze woonvisie", aldus wethouder Arne Weverling.
De belangrijkste afspraken zijn:
* een toename van sociale huurwoningen;
* voldoende vrijgekomen woningen behouden in de betaalbare sociale huur;
* het aantal betaalbare huurwoningen blijft circa 70 procent, zoals is opgenomen in de Woonvisie;
* inzet op doorstroming van senioren (uit eengezinswoningen), (hogere)middeninkomens en jongeren/pas afgestudeerden. Hierdoor komen sociale huurwoningen vrij voor doelgroepen die op basis van hun inkomen aangewezen zijn op sociale huur;
* vergroten van levensloopgeschiktheid bij renovatie- en nieuwbouwprojecten;
* verbetering duurzaamheid bestaande woningvoorraad;
* leefbaarheid (onderwerpen als beheer en onderhoud buitenruimte, veiligheid, aanpak woonoverlast).
In de komende 15 jaar worden in Westland ongeveer 7.500 woningen gebouwd waarvan 1.500 sociale huurwoningen. De afspraken met de corporaties gelden tot 2020. Ieder jaar bespreekt de gemeente met hen de voortgang en indien nodig worden de afspraken aangepast.
Andere corporaties
Behalve Arcade en Wonen Wateringen heeft ook corporatie Vestia veel woningen in Westland in haar bezit. Het huidige beleid van Vestia (verkoop huurwoningen en huurverhogingen) draagt niet bij aan de doelstellingen van de Westlandse woonvisie, aldus Weverling. De gemeente bekijkt of het mogelijk is om afspraken te maken over deelaspecten van het Vestia-beleid die wél voldoen aan de woonvisie, zoals het beheer en onderhoud van de Vestia-woningen.
Op termijn heeft Vestia het voornemen haar bezit over te dragen aan andere corporaties. Omdat dit niet voor de korte termijn een oplossing biedt, wil de gemeente over het Vestia-beleid gaan praten bij het ministerie.
Mede met het oog op de situatie rond Vestia, ziet de gemeente in (de Haagse) corporatie Staedion een alternatieve partner. Zij is daarmee in gesprek over investeringen in nieuwbouw in Westland.