Raadsleden die stemmen over een onderwerp waar ze zelf bij betrokken zijn, mag dat?
Mag je als raadslid stemmen over een onderwerp waar je zelf bij betrokken bent? Dat is de vraag die deze week is gaan spelen, nadat CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil in de Westlandse raadsvergadering van vorige week dinsdag mee stemde over de onderwerpen over basisscholen. Vreugdenhil is naast raadslid ook bestuursvoorzitter van de protestantse basisscholenkoepel PCPOW.
Als je artikel 28 van de gemeentewet letterlijk neemt, dan zou je kunnen zeggen dat Vreugdenhil zich had moeten onthouden van stemming. Dat is precies wat LPF en Westland Verstandig zeggen. De stemming ging vorige week dinsdag over de komst van islamitische basisschool Yunus Emre en het beschikbaar stellen van krediet voor het nieuwe schoolgebouw van de Immanuël- en de Ichthusschool in Monster.
Bestuursvoorzitter
Volgens het artikel van de gemeentewet mag een lid van de raad niet deelnemen aan de stemming over een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken. Vreugdenhil is bestuursvoorzitter van PCPOW en heeft er dus belang bij dat het nieuwe schoolgebouw er komt, maar ook bij de komst van een school met een andere achtergrond.
Als je die lijn zou volgen, zou je ook kunnen zeggen dat andere raadsleden die bij Westlandse basisscholen actief zijn, zich zouden moeten onthouden van stemmen. Zij kunnen immers geraakt worden door het besluit dat er een nieuwe school bij komt. Zo kunnen ze als gevolg daarvan bijvoorbeeld op straat komen te staan omdat leerlingen overstappen naar de nieuwe school.
Altijd belangen
Volgens politicoloog Peter Castenmiller hebben alle raadsleden altijd belangen: "Waar het om gaat in het raadswerk is dat je daar transparant over bent en daar afspraken over maakt." Iedereen heeft belangen, daarom moet elke specifieke situatie apart beoordeeld worden volgens de politicoloog: "Want als je zo doorgaat, kun je nergens meer over stemmen omdat je altijd wel iemand direct of indirect raakt."
In principe is LPF'er John Witkamp, die een klacht tegen Vreugdenhil indiende, het daarmee eens. Maar hij maakt een uitzondering voor bestuurders. Hij noemt daarbij als voorbeeld dat er een brandweerman en een bestuurder bij de Veiligheidsregio in de raad zouden zitten: "Als er iets over het budget van de Veiligheidsregio besproken wordt, kan die brandweerman gewoon meestemmen, hij heeft immers toch niets te zeggen binnen de organisatie. Maar de bestuurder moet zich onthouden van stemmen omdat hij aan de knoppen draait binnen de Veiligheidsregio."
Nieuwe stemming
Piet Vreugdenhil wil niet verder ingaan op de klachten over zijn stemgedrag. Hij wacht liever de nieuwe stemming over de komst van de islamitische school af. Die wordt dinsdag gehouden. Vorige week waren er evenveel voor- als tegenstemmers, waardoor een beslissing over de komst van de school uitbleef. Ook de voorzitter van de raad, Sjaak van der Tak wilde nog niet reageren.