'Kans dat goudstaven in Nieuwe Waterweg opduiken is uitgesloten'
Het verhaal klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar het is wel degelijk gebeurd. In de eerste uren van de Tweede Wereldoorlog verloor een loodsboot uit Maassluis ruim 900 goudstaven op de Nieuwe Waterweg. De boot voer op een Duitse magnetische mijn, werd opgelift, brak in tweeën en verloor zodoende de kostbare lading.
Een groot gedeelte van die goudstaven werd al tijdens de oorlog geborgen, maar volgens historici liggen nog zes goudstaven op de bodem van de Nieuwe Waterweg. Echter, mensen die nu actief op zoek gaan naar de staven, worden uit de droom geholpen. "De kans dat je ze vindt is er niet", zegt Gertjan van de Velden van de Historische Vereniging Maassluis.
De boot verloor ter hoogte van Vlaardingen de goudstaven. De goudstaven, eigendom van De Nederlandse Bank, werden verscheept om zodoende uit handen van de Duitsers te houden. Dat is, op de zes nog vermiste staven na, niet gelukt.
De rampzalige gebeurtenis bij Vlaardingen liet diepe littekens na in Maassluis. Van de 22 opvarenden kwamen er 16 uit Maassluis. Twaalf daarvan lieten het leven.
Zwitserland
De meeste geborgen goudstaven vertrokken tijdens de oorlog naar Berlijn en gingen later naar Zwitserland. "Wij hebben een x-aantal staven teruggekregen, maar de Zwitsers hebben een aantal goudstaven gehouden", weet Van de Velden. En er zijn dus nog steeds zes goudstaven vermist.
Het verhaal over die goudstaven is deze week weer actueel geworden, omdat er plannen zijn om de Nieuwe Waterweg te verdiepen met anderhalve meter. Daardoor kunnen zwaarder geladen boten door het kanaal varen.