Veel vragen in Westlandse raad over islamitische basisschool
De voorgenomen vestiging van een islamitische basisschool in Naaldwijk leverde maandagavond een grote reeks vragen op in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad. Onder anderen de directeur van de betrokken schoolorganisatie, Yunus Emre, en een van de initiatiefnemende ouders wisten wel raad met al die vragen.
In reactie op een vraag van raadslid Dick de Heer (CU-SGP) onderstreepte directeur Abdelsadek Maas van Yunus Emre, dat de aanvraag gebaseerd is op indringend verzoek van burgers uit Westland. "De aanvraag heeft kop en staart en kan de toets der kritiek doorstaan", aldus Maas.
Levensvatbaar
Met het oog op het bereiken van een voldoende aantal leerlingen, informeerde Benjamin Hofland (D66) naar de mogelijke concurrentie van de nieuw te openen school van Yunus Emre in de Haagse wijk Escamp. "Voor inwoners van Wateringen is dat dichterbij dan een school in Naaldwijk", zo stelde Hofland . De reactie was vrij verrassend. "Op die school in Escamp is ruimte voor circa 250 leerlingen, maar er zijn nu al meer dan 600 aanmeldingen", reageerde Maas.
Een van de islamitische ouders zei als inspreker: "Wij maken al meer dan vijftig jaar deel uit van de Westlandse samenleving. De kinderen die nu naar de basisschool gaan, zijn geboren uit ouders die ook hier geboren zijn. Wij willen dezelfde keuzevrijheid hebben als alle andere Westlandse ouders." Hij wees er vervolgens op, dat de ouders vanzelfsprekend alle belang hebben bij een levensvatbare school.
Ramadan
Geraldine van der Knaap (VVD) vroeg hem, wat hij momenteel precies mist in het huidige schoolaanbod. "Dat is de aansluiting op de thuissituatie en onze identiteit", was het antwoord. Gevraagd naar een concreet voorbeeld, noemde hij de Ramadan. "Alle ouders zijn nu aan het vasten. Onze kinderen begrijpen niet echt waarom wij niet eten".
Wethouder De Goeij
Onderwijswethouder Marga de Goeij onderstreepte, dat volgens het college van B en W qua potentieel leerlingenaanbod de vergelijking van Westland met Maastricht voldoende is aangetoond. Onder anderen Dennis Chafiâ (CDA) verlangde toch nog een overtuigender onderbouwing van die (wettelijk vereiste) toetsing.
Eind deze maand komt het onderwerp in de gemeenteraad aan de orde.