Archief

CDA-fractievoorzitter Van der Vaart stapt uit raad

Kees van der Vaart legt per direct zijn functie als fractievoorzitter van CDA Midden-Delfland neer. Dat doet hij naar aanleiding van de soap rond de herbenoeming van burgemeester Rodenburg. De burgemeester werd eerst weggestemd, maar na tussenkomst van de Commissaris van de Koning toch herbenoemd.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde vorige week dinsdag tegen een derde termijn voor de burgemeester. Dit ondanks het positieve advies van de vertrouwenscommissie. Vanuit de coalitiepartijen van CDA en OGP stemden zeker vijf leden tegen. Dat bleek niet de bedoeling. Van der Vaart liet een dag later weten dat hij niet wist wat zijn partijgenoten zouden gaan stemmen. Hij vond dat hij misschien beter de regie had moeten voeren.

De CDA-fractievoorzitter ziet zijn rol in dat proces als motivatie om zijn functie neer te leggen. Hij heeft de burgemeester inmiddels op de hoogte gesteld van zijn besluit. Diezelfde burgemeester drong zaterdag tijdens een petitie-overhandiging aan op het vertrek van Van der Vaart.

Het is voor Van der Vaart nog niet duidelijk wie de rol van fractievoorzitter binnen het CDA oppakt. "Dat moet de fractie zelf bepalen." Ook is nog niet bekend wie zijn plek als raadslid inneemt.