Archief

Rodenburg vijftien jaar burgemeester van Midden-Delfland

Arnoud Rodenburg beleeft deze maandag zijn werkjubileum als burgemeester van Midden-Delfland. Precies vijftien jaar geleden werd hij, na dertien jaar bestuurlijk werk in Rotterdam, geïnstalleerd in de Oude Kerk van Maasland.

Even leek het er overigens op dat Rodenburg die termijn niet zou halen. Tijdens een raadsvergadering begin 2016 stemde een meerderheid van de gemeenteraad namelijk tegen een derde termijn. Van de tegenstemmers kwam een deel ook uit de twee coalitiepartijen CDA en OGP. Fractievoorzitters Ivan Trouwborst (OGP) en Kees van der Vaart (CDA) gaven later voor de WOS-camera aan, dat dit niet de bedoeling was. Van der Vaart stapte vanwege dit debacle later ook op.

Inwoners van Midden-Delfland waren het niet eens met de beslissing en startten een petitie voor behoud van hun burgemeester. De voltallige gemeenteraad werd door commissaris van de Koning Jaap Smit op het matje geroepen. Uit dat gesprek bleek dat de gemeenteraad Rodenburg toch wilde laten blijven als burgemeester.

Bescherming van het groene gebied

In zijn weekboek op de gemeentelijke website staat Rodenburg uitgebreid stil bij zijn jubileum. Sinds zijn aantreden werkt hij aan de bescherming van het groene Midden-Delflandgebied in de stedelijke regio. Als een van de successen daarvan noemt hij de aanwijzing van het gebied als Bijzonder Provinciaal Landschap in november 2017. "Midden-Delfland kreeg de kans om als nieuwe gemeente aan de slag te gaan en we kunnen vaststellen dat we ons hebben ontwikkeld tot een zelfbewuste, verantwoordelijke gemeente die groot genoeg is voor de opdracht van ons gebied."

Rodenburg kijkt ook nog even vooruit: "Naar de toekomst toe moeten we vooral doorzetten op de authenticiteit van ons gebied. De dingen doen die erbij passen en consequent de waarden waarvoor Midden-Delfland staat uitdragen. Met de kwaliteitsspiegel van Cittaslow stellen we onszelf iedere dag de vraag of we op koers zijn. Of we bewust de goede dingen doen en de juiste keuzen maken in het belang van Midden-Delfland. Dat blijft de opdracht, vandaag en in de toekomst."