Archief

Advies aan Midden-Delfland: fuseer met Westland

"Als je ziet hoe gemeenten in Nederland opschalen, dan is het maar de vraag of Midden-Delfland zelfstandig blijft. Ik geef ze dan dit advies: fuseer met de gemeente Westland." Dit zegt oud-burgemeester Wil van den Bos van Wateringen in een interview met WOS TV naar aanleiding van zijn boek De Poortwachter van het Westland dat zaterdag is verschenen en waarin hij de periode van de gemeentelijke herindeling beschrijft.

Zijn opmerking heeft alles te maken met de houding van de toenmalige gemeente Schipluiden en niet alleen bij de herindeling. Volgens Van den Bos vond die het beter om zaken te doen met Delft dan met de andere Westlandse gemeenten. Dat bleek bijvoorbeeld toen de overeenkomst met Delft over grondruil alleen in de rondvraag van de Bestuurscommissie Westland werd meegedeeld. "Dat soort beleid stoorde mij buitengewoon", aldus Van den Bos.

In zijn boek beschrijft de Naaldwijkse tuinderszoon op uiterst gedetailleerde wijze wat zijn periode in Wateringen heeft gekenmerkt: de strijd tegen de grote stad en de verdediging van het Westlands tuinbouwgebied. In de Oude Kerk van Naaldwijk, gevuld met veel (oud-)bestuurders uit de regio, werd het boek zaterdag onder meer overhandigd aan de huidige burgemeesters van Westland en Midden-Delfland.

Al snel na zijn aantreden in 1988 kon Van den Bos aan de bak. Den Haag schreeuwde om uitbreiding en kreeg na langdurig bestuurlijk gekrakeel zijn zin. Toen een deel van Wateringen overging naar Den Haag, verweten bewoners hem hun huizen te hebben geofferd om de rest van het dorp uit Haagse handen te houden. Van den Bos nu: "Ik begrijp die woede heel goed, maar we stonden met de rug tegen de muur.

De Haagse bestuurders krijgen er in het boek soms ook van langs. Vooral het feit dat die tegen alle eerdere afspraken in pas definitief van nieuwe grenscorrecties afzagen, toen de overeenkomst over de Westlandse Zoom werd getekend, stoort de oud-burgemeester nog steeds. Tijdens de presentatie zei hij dat in zijn boek naar voren komt dat de overheid betrouwbaar moet zijn. "Maar ook dat de overheid soms onbetrouwbaar is."

Van den Bos was al heel snel na zijn aantreden voorstander van één gemeente Westland. Maar hij werd door het optreden van Schipluiden ook weer snel pleitbezorger van de opdeling van het Westland in twee gemeenten. Liever daarover een eensgezind advies naar het Rijk, "want anders zouden provincie en minister de grenzen wel eens anders tekenen dan dat wij wilden".

Volgens Van den Bos wijst de titel van zijn boek niet alleen naar de situatie uit het verleden. "In woners en bestuurders van de regio moeten ervoor zorgen dat ook in de toekomst de stedelijke druk wordt weerstaan. En dat betekent ook dat de tuinbouw meer moet samenwerken."