Raad Westland houdt vast aan saneringsplan B en W
De afronding van de sanering van de asbestwijk in Wateringen zal gebeuren volgens het plan van aanpak dat afgelopen week door B en W van Westland is vastgesteld. Dat was rond middernacht de uitkomst van een vijf uur durende raadsvergadering hierover.
Alle fracties behalve die van Westland Verstandig en LPF spraken hun vertrouwen uit in de weg die door B en W uitgestippeld is. De stemmenverhouding was 22-11.
Aanleiding van deze ingelaste vergadering werd gevormd door een op 6 januari uitgelekt juridisch advies van het bureau Waterman Legal Consultancy aan de provincie Zuid-Holland. Volgens dat advies heeft de gemeente de bewoners van de asbestwijk onverantwoorde risico's laten lopen. De vergadering was uitgeschreven op initiatief van Westland Verstandig, met ondersteuning van LPF Westland.
Confrontatie
Het draaide vooral uit op een af en toe harde confrontatie tussen burgemeester Van der Tak en fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig. Laatstgenoemde stelde, dat de gemeente pas na het uitlekken van het juridisch advies van Waterman in actie is gekomen. Van der Tak citeerde uitvoerig uit een mail van midden december, waarmee hij het tegendeel wilde aantonen.
Door LPF-woordvoerder Van der Stee en Duijsens werd gesteld, dat de provincie weliswaar excuses voor het uitlekken van het rapport heeft aangeboden, maar geen afstand heeft genomen van de inhoud. Van der Tak zag dat anders. Doordat de provincie zich helemaal kan vinden in het plan van aanpak van B en W en nadrukkelijk verwijst naar een geruststellende publicatie van de GGD , "is dat juridisch advies, in materiële zin, niets meer waard". Duijsens reageerde even stellig: "Alles wat u zegt en wat ik een beetje kan controleren, klopt niet."
Verwijt aan adres Duijsens
Enkele fractievoorzitters vonden het vreemd, dat hun collega Duijsens niet aan de bel had getrokken toen hij al midden december kennis kreeg van de zware aantijgingen van Waterman in het advies. Hij had in de ogen van Keizer (GBW) en Snijders (CU-SGP) het belang van de burgers zwaarder moeten laten wegen dan de vertrouwelijkheid van kennisname.
Geen enkele inspreker
Een belangrijk discussiepunt was eerder deze week: hoeveel burgers willen gebruik maken van het inspreekrecht? Tot veler verbazing had zich uiteindelijk niemand aangemeld. Volgens Duijsens hadden ruim vijftig mensen willen inspreken, maar omdat de andere fractievoorzitters aan de geldende totaallimiet van een uur wilden vasthouden, had men daar volgens hem van afgezien. Uit een mail van het Comité Brand Wateringen kwam dinsdag naar voren, dat men had geconcludeerd, dat de gemeenteraad op voorhand het spreekrecht wilde inkorten.