Archief

Delfland besluit: kwijtschelding in twee jaar afbouwen

Ook de inwoners met een minimum-inkomen gaan meebetalen aan het zuiveren van het afvalwater. Dat heeft de verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Delfland donderdag besloten. De huidige kwijtschelding wordt eerst voor de helft (2016) en daarna geheel afgeschaft.

De zuiveringsheffing in het gebied van Delfland is momenteel voor alleenstaanden 94,38 euro en voor huishoudens van twee of meer personen 283,14 euro per jaar. De groep inwoners die nu kwijtschelding voor de zuiveringsheffing krijgt, gaat volgend jaar 50% van het bedrag betalen. In 2017 ontvangen zij een rekening voor het totale bedrag. De kwijtschelding voor de watersysteemheffing, waar het verbeteren van de dijken en maatregelen om wateroverlast te voorkomen onder vallen, blijft gehandhaafd.

Er was tegen het voorgenomen opheffen van de kwijtschelding nogal wat weerstand ontstaan vanuit linkse politieke partijen en studentenvakbonden alsmede gemeentebesturen. Delfland heeft zich op het standpunt gesteld, dat het niet aan het hoogheemraadschap is om aan inkomenspolitiek te (blijven) doen. Persoonlijke tekorten zouden door de gemeenten moeten worden aangevuld, waarover deze op hun beurt compensatie van de rijksoverheid dienen te krijgen, zo was de redenering.

Op de regeling voor kwijtschelding wordt steeds vaker een beroep gedaan. In 2014 bedroegen de gederfde inkomsten 15,3 miljoen euro, waarvan 6,0 miljoen euro watersysteemheffing en 9,3 miljoen euro aan zuiveringsheffing. Dit stijgt jaarlijks en deze kosten worden nu in feite opgebracht door de rest van de belastingbetalers. De afschaffing van de kwijtschelding zou derhalve voor de huidige betalers tot een milder tarief moeten leiden.

Categorieen:
Algemeen