Archief

Nieuwbouwplannen tegen wateroverlast

Achter de schermen wordt onderzocht of het mogelijk is om een waterberging onder een huizenblok in De Lier te bouwen. De waterberging moet wateroverlast in de toekomst tot een minimum beperken. De berging is gepland in de Koningin Julianalaan, waar het in het verleden bij hevige regenbuien geregeld blank stond.

De wateroverlast begon in 1998 en betrof toen de hele Oranjewijk. Daarom werd in 2001 begonnen om de wijk af te breken en opnieuw op te bouwen, behalve een aantal koopwoningen.

Als laatste maatregel werd in 2013 een waterberging aangelegd. Sindsdien is de wijk droog gebleven. Toch is er weinig vertrouwen. Elk jaar zakt de straat met 1 centimeter. Daarom hebben drie Lierenaren het plan bedacht om de woningen te vervangen en ze 70 centimeter hoger terug te bouwen met eronder een waterberging.

"Wij noemen deze oplossing de 'boeren verstand' oplossing", aldus mede-initiatiefnemer Jan den Hoed. "We hebben het plan besproken en dat was echt wel even schrikken. Uiteindelijk hebben we toestemming gekregen om de haalbaarheid te onderzoeken", zegt Den Hoed.

Een blok woningen moet volgens het plan weg. De bedoeling is om er zes grondgebonden woningen voor terug te plaatsen. "Het worden eengezinswoningen, maar dan hoger en groter", zegt architect Jan Zwinkels. Ook komen er twaalf appartementen. Met onder de nieuw te bouwen huizenblokken dus een waterberging.

Categorieen:
De Lier Algemeen