Delfland helemaal klaar met gedumpte schildpadden
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft op Facebook een oproep gedaan om vooral geen schildpadden te dumpen in sloten en plassen. Sommige mensen die hun schildpad zat zijn, legen het aquarium maar al te graag in de sloot, maar dat is funest voor de reptielen. Het water is voor schildpadden te koud waardoor ze langzaam verzwakken en doodgaan.
Ook de Amerikaanse rivierkreeft is het hoogheemraadschap een doorn in het oog. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze hele watergangen leegvreten. Die kreeften zijn ook gedumpt. Ook dragen ze een schimmelziekte bij zich die niet voor henzelf maar voor de bijna-uitgestorven Europese rivierkreeft zeer dodelijk is.
Exotische dieren en planten vormen ook een bedreiging voor de Nederlandse (inheemse) natuur. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden kunnen sommige soorten zich massaal voortplanten. Zo kunnen ze inheemse soorten verdringen, waarbij met name zeldzame soorten in gevaar kunnen komen.
Delfland waarschuwt dat door de klimaatveranderingen het slootwater beetje bij beetje meer opwarmt. De verwachting is dat schildpadden zich dan nog sneller kunnen voortplanten en een gevaar worden voor andere beesten. "Voorkom schade aan de natuur, zet schildpadden en andere exoten niet uit!", besluit Delfland de oproep.