Van der Tak diep geraakt door emoties uit 'asbestwijk'
Westlands burgemeester Van der Tak is "ten diepste" geraakt door de woorden die dinsdagavond door tien bewoners van de Wateringse asbestwijk zijn gesproken in de gemeenteraad. Hij heeft alle begrip voor de emoties die daarbij getoond zijn.
Van der Tak vindt het heel goed, dat er een onafhankelijk onderzoek komt, waarin ook zijn eigen rol in de periode na de brand van 13 januari jl. onderzocht wordt. Hij ziet dit met vertrouwen tegemoet. "Ik weet van binnen en ook van mijn medewerkers dat er juist is gehandeld en dat zij eerlijk zijn", zei de burgemeester woensdag in de raadsvergadering.
Hij kon voor het eerst reageren op de emotionele betogen, waarin door enkele bewoners onder meer was gesteld, dat de gemeente hen pas medio april had verwezen naar hun eigen woonverzekeraars. Van der Tak zei daarover: "Wij hebben dat al geadviseerd tijdens de informatiebijeenkomsten op 17 januari en ook in de brieven die destijds naar de bewoners zijn gestuurd."
Van der Tak wil een persoonlijk onderhoud met de hoogste baas van Nationale-Nederlanden (NN). Zijn doel in dat gesprek is, dat ook deze verzekeraar "zijn "maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt" om saneringswerkzaamheden bij verzekerden in de Wateringse asbestwijk te vergoeden. Aanvankelijk waren alle zeven betrokken verzekeraars niet bereidwillig om financiƫle steun te verlenen, maar zes van hen zijn bijgedraaid.
De burgemeester zei dat hij al tot drie maal toe telefonisch contact met NN heeft gehad, tot in de raad van bestuur toe. Telkens werd hem gezegd, dat de schade niet onder de dekking van de polis valt. "Wij hebben ook geen vergoeding verstrekt bij asbestschades in bijvoorbeeld Roermond en Harlingen. We hebben het nergens gedaan", zou NN hebben verklaard.
Van der Tak wil eigenlijk dat de wetgeving zodanig wordt veranderd, dat burgers die door een dergelijke schade worden getroffen daar niet persoonlijk voor zouden moeten opdraaien.