Archief

Nieuwe twist tussen Westland Verstandig en B en W

Er is een nieuw strijdpunt tussen de raadsfractie van Westland Verstandig en het Westlandse college van B en W. Het gaat nu over de wijze waarop het college wil omgaan met de beantwoording van schriftelijke en onderhandse vragen. De beantwoording van vragen zou te veel tijd gaan kosten. 'Vragenkampioen' Westland Verstandig wil evenwel absolute vrijheid op dit punt behouden.

Het aantal vragen vanuit de Westlandse gemeenteraad heeft in de afgelopen vier jaar een grote vlucht genomen: van 74 in 2011 naar 85 in 2012, 145 in 2013 en 219 in 2014. "Daarbij zijn de grote aantallen subvragen niet meegerekend", aldus het college. De impact zou erg groot zijn. "Ambtenaren kunnen bij behandeling van de vele vragen andere taken niet of in mindere mate uitvoeren", voert het college in een brief van dinsdag aan.

Verder betogen burgemeester en wethouders, dat onderhandse vragen (vragen die niet openbaar worden gesteld door een raadslid) veelal vragen zijn, waarin het niet om het vernemen van een standpunt gaat, maar om het verkrijgen van feitelijke informatie. Zulke vragen zouden helemaal niet via B en W hoeven te lopen, maar kunnen rechtstreeks aan de ambtelijke organisatie worden gesteld. Het college zegt met ingang van 16 juni te stoppen met het in behandeling nemen van onderhandse vragen.

Westland Verstandig heeft woensdag laten weten, dat indien het college bij zijn standpunt blijft, voortaan al haar vragen in de vorm van zogeheten artikel 26-vragen zullen worden ingediend. "De vragensteller maakt immers uit onder welke noemer hij vragen stelt. Daar gaat het college niet over", motiveert te fractie.



Voorts zal Westland Verstandig vaker gebruik gaan maken van een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, omdat het college "vaak pas met informatie komt na heel veel verzoeken", laat de fractie weten in aanloop naar de behandeling van dit onderwerp in een commissievergadering volgende week donderdag.

Categorieen:
Westland Algemeen