Archief

Buurtpreventen tevreden over belcirkels

Deelnemers aan de belcirkels in Midden-Delfland en Westland hebben sinds de komst van het alarmeringssysteem meer het gevoel dat iedereen in hun buurt beter een oogje in het zeil houdt. Dat blijkt uit een rondgang van WOS Media langs buurtpreventies in verschillende kernen.

Vooral in de landelijke gebieden worden belcirkels gebruikt. Bewoners bellen elkaar op zodra ze iets verdachts in hun omgeving zien om daarna hulpdiensten te waarschuwen. Sinds enkele jaren zijn buurtpreventieteams in Midden-Delfland en Westland ermee actief. De teams geven toe dat het effect van de belcirkels moeilijk te meten is.

In Honselersdijk is in een paar jaar tijd één keer een inbreker betrapt. Volgens Cor van Elswijk van de buurtpreventie in het dorp zijn hun 'collega's' in De Lier ervan overtuigd dat er minder inbraken daar zijn, maar cijfers ontbreken.

"De belcirkels zorgen er niet voor dat er meer boeven worden gevangen, maar we houden elkaar wel scherper in de gaten", laat deelnemer Pieter van de Eijk van de belcirkel op Hodenpijl in Schipluiden weten. Hij zou wel graag zien dat de politie beter informatie terugkoppelt na een tip over iets verdachts in de buurt.

Schipluiden kent momenteel slechts één belcirkel, maar hoopt dat er meer bij komen. Ook 's-Gravenzande ziet graag meer belcirkels in het eigen buitengebied. Er zijn er nu pas twee. De huidige deelnemers zijn tevreden, zegt Mary Blom. "Ze zien regelmatig verdachte personen lopen en stellen elkaar daarvan op de hoogte. Het verhoogt de waakzaamheid."