Archief

NAM wil nieuwe boringen in Westland

Bodemdaling als gevolg van aardgasboringen staat nu ook op de politieke agenda in de gemeente Westland. De discussie, gevoed door alarmerende berichten over de ontwikkelingen in Groningen, speelt al langer in de gemeenten Maassluis en Midden-Delfland. Aanleiding voor de discussie vormt het plan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om enkele nieuwe putten in het Westland te slaan om te boren naar aardgas.

De Westlandse aardgasvelden zijn naar verhouding van 'mini'-formaat en de bodemdaling wordt in totaal geschat op 4 centimeter, waar dat in Groningen enkele tientallen centimeters zijn. Voor het eind van het jaar komt de NAM met nieuwe cijfers over de bodemdaling in onze regio. De kans op aardbevingen in onze provincie wordt 'klein' genoemd. "Er is nog nooit een aardbeving geregistreerd in Zuid-Holland, het is er seismisch erg rustig", stelt het bedrijf.

De NAM wil in het tweede kwartaal van 2016 op de huidige locatie aan de Madeweg in Monster een nieuwe put boren. Op deze locatie zijn al twee producerende putten aanwezig. Van de oorspronkelijke 5 miljard kubieke metergas is al de helft uit de grond gehaald. Met de nieuwe put hoopt de NAM nog zo'n 234 miljoen kubieke meter extra te kunnen produceren.

Ook wil de NAM een nieuwe punt boren in het Geestvaartpolder-gasveld vanaf de haar bestaande locatie 's Gravenzande aan de Noordlandseweg. Enkele jaren geleden is vanaf deze locatie een eerste put geboord in dit gasveld en in productie genomen. Het gasveld bevatte oorspronkelijk 1,6 miljard kubieke meter gas, waarvan inmiddels circa 0,6 miljard is geproduceerd. Omdat er teveel water naar de put stroomt, produceert deze niet meer. Daarom wil de NAM op een strategische plek.

"De reden dat wij deze nieuwe putten vanaf de bestaande locaties willen boren, is omdat wij onze aanwezigheid in het landschap zo beperkt mogelijk willen houden en daarom bij voorkeur vanaf een bestaande locatie een nieuwe boring uitvoeren", verklaart de NAM.