CDA, PW en D66 voor garantstelling Triasboring
De Westlandse gemeenteraadsfracties van CDA, Progressief Westland en D66 zijn zeer positief over het plan voor een Triasboring bij FloraHolland en zijn bereid mee te werken aan een garantstelling van 6 tot 9 miljoen euro. Dat hebben deze partijen desgevraagd laten weten. De meeste andere fracties zijn aanzienlijk terughoudender.
Dennis Chafia van het CDA wijst erop dat gemeente Westland de duurzaamste tuinbouwgemeente van Nederland wil worden: "Met dit unieke project komt die wens dichter in de buurt." Verder stelt de CDA'er dat "een onderneming zonder risico's, geen onderneming is".
Dat er risico's gelopen worden staat vast, er is immers nog nooit in Nederland geboord naar vier kilometer diepte (de zogeheten Triaslaag). Onder geologen bestaat verschil van inzicht over het economisch welslagen van een Triasboring. "De enige manier om erachter te komen of zo'n boring succesvol kan zijn, is 'm in de praktijk uitvoeren", zei HVC-directeur Dion van Steensel vorige week donderdag bij de presentatie van het plan voor de Westlandse gemeenteraad.
Zelfstandige BV
Het initiatief voor de Triasboring is genomen door HVC, een afvalverwerkings- en energiebedrijf, waarvan de gemeente Westland aandeelhouder is. Voor dit project is een zelfstandige BV opgericht, met als aandeelhouders HVC, FloraHolland en Westland Infra.
Ook D66 staat welwillend tegenover de kwestie. Dat er om miljoenen garantstelling wordt gevraagd, ziet de partij als noodzakelijk: "Het zijn nu eenmaal nieuwe technieken", aldus steunraadslid John de Vries. Progressief Westland zegt bij monde van steunraadslid Christa van Zundert dat de partij voorstander is van het onderzoek.
Kritisch
Echte tegenstanders van het project zijn er eigenlijk niet, maar partijen als de VVD, Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland (GBW) vinden wel dat er een betere afweging van de risico's moet komen.
GBW vindt bij monde van Remmert Keizer dat de bijdrage van het Rijk (een garantstelling van 3,6 miljoen euro) magertjes afsteekt bij de garantstelling die nu aan de gemeente Westland gevraagd wordt. Ook heeft hij bedenkingen bij het bedrag dat Westland er in zou moeten steken, omdat er ook al geld in gaat via Westland Infra waar de gemeente grootaandeelhouder van is.
De ChristenUnie-SGP vindt als enige de garantstelling van 6 tot 9 miljoen te ver gaan. "De risico's voor de Triasboring zijn erg groot, de kans is reëel aanwezig dat de gemeente dan haar garantstelling volledig kwijt is, dit vinden wij een te groot risico."
De LPF is in principe voorstander van aardwarmte, maar zegt zich nog beter in te moeten lezen in de stukken. Momenteel zijn er op papier 14 van de 39 zetels vóór de garantstelling. Dat is niet genoeg. Als LPF met zijn 6 zetels ook voor is, dan is er een meerderheid.