Archief

Gemeente gaat niet over ballonoplatingen

Voor het oplaten van ballonnen tijdens evenementen is geen gemeentelijke vergunning vereist. "Als een organisatie méér dan duizend ballonnen tegelijk wil oplaten, moet er toestemming worden gevraagd aan de regionale luchtverkeersleidingsdienst", maakte burgemeester Van der Tak van Westland donderdagavond duidelijk in de raadzaal.

Niet alleen in de Tweede Kamer is er discussie over het oplaten van ballonnen ontstaan, maar ook binnen de Westlandse politiek. Directe aanleiding vormt de voorgenomen ballonnenoplating tijdens de carnavalsoptocht in Wateringen op zaterdag 14 februari.

D66 Westland wil, dat de gemeente een actief ontmoedigingsbeleid gaat voeren. Fractievoorzitter Tamara van Riet zei: "Als wij als Westland de meest duurzame gemeente willen zijn, moeten wij toch niet zwerfafval de lucht insturen."



In reactie op de kritiek zei voorzitter Sander Nieuwenhuizen van de Wateringse carnavalsvereniging, dat er naar wordt gestreefd om op 14 februari de allereerste oplating van 100 procent biologisch afbreekbare ballonnen te doen plaatsvinden.

Tegenstanders van ballonnenoplatingen stellen, dat ook indien ballonnen biologisch afbreekbaar zijn, ze in eerste instantie gevaarlijk kunnen zijn, omdat tal van dieren de neergekomen resten voor voedsel aan zien.

Fractievoorzitter Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland merkte op, dat er in de webshop van D66 honderd ballonnen voor 10,29 euro worden aangeboden. Zijn collega Van Riet van D66 nam hem deze opmerking niet in dank af. "Het feit dat je ballonnen verkoopt, wil niet zeggen dat je ze oplaat", reageerde zij.



Overigens komt het Westlandse college van B en W in de loop van volgende week nog wel met een standpunt over ballonnen naar buiten, zo beloofde Van der Tak.