Archief

Wegen en trottoirs in asbestgebied worden vrijgegeven

In het 'asbestgebied' in Wateringen worden dinsdagochtend om 8.00 uur de openbare wegen en trottoirs vrijgegeven voor alle verkeer. Dat heeft burgemeester Van der Tak maandagavond besloten.

Het is dinsdagochtend precies een week geleden, dat na een brand in een naburig bedrijfsverzamelgebouw een noodverordening werd afgegeven voor een deel van de Ambachtsweg, een deel van de Prins Clausstraat, de Prins Bernhardstraat en de Prins Hendrikstraat.

De verordening blijft van toepassing op de niet verharde delen van de openbare ruimte (groen en speeltuinen) en de voor- en achtertuinen in de genoemde straten. De komende tijd zullen steeds meer delen van het gebied worden vrijgegeven, hetgeen te volgen zal zijn via het live blog van de gemeente Westland.

Wie schade meent te hebben geleden als gevolg van de brand, bijvoorbeeld doordat er asbestdelen in de tuin en op het dak terecht zijn gekomen, dient dit te melden bij de eigen verzekeraar. Daarnaast is het gewenst, dat de schade ook wordt gemeld bij de gemeente. Dat kan via het schaderegistratieformulier dat op de gemeentelijke website staat. Hierdoor ontstaat bij de gemeente een totaalbeeld van de schade.



De gemeente heeft opdracht gegeven voor het schoonmaken van de tuinen en daken in het gebied van de noodverordening en zal de kosten verhalen bij degene die wettelijk aansprakelijk is voor de brand. Schade-experts mogen niet de tuin in en moeten vanuit de woningen hun werk doen.

De gemeente heeft aan bewoners van Ambachtsweg 4 tot en met 62, die dicht tegen de brandhaard aan liggen, aangeboden een indicatief asbestonderzoek uit te voeren ín hun woning. Afhankelijk van de uitslag van dit onderzoek dienen de bewoners contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij over de te nemen vervolgstappen.

Wie niet woont op een van de genoemde adressen maar wel een onderzoek in de woning wil laten uitvoeren, dient contact op te nemen met de eigen verzekeringsmaatschappij.



Het schoonmaken van daken en tuinen in het gebied van de noodverordening is gestart. Per woning worden verschillende stappen doorlopen. Eerst vindt een visuele inventarisatie plaats en worden monsters genomen. Als deze uitwijzen dat er geen asbest aanwezig is, worden de tuin en het dak niet-besmet verklaard. Als wel asbest wordt aangetroffen, vindt sanering plaats. Na de sanering volgt een inspectie door een vrijgave-inspecteur. Als geen asbest meer aanwezig is, kunnen de tuin en het dak worden vrijgegeven. De bewoner ontvangt dan een vrijgave-certificaat.

Tijdens de saneringswerkzaamheden worden luchtmonsters genomen om te bepalen of er asbest in de lucht zit. Tot op heden is dat niet het geval. De verharde delen worden dagelijks geïnspecteerd. Als asbest wordt aangetroffen, wordt dezelfde procedure gevolgd als bij de tuinen en daken.



De verwachting is dat het schoonmaken van de daken, tuinen en het openbaar groen nog tot eind februari gaat duren.