Archief

'Verbeter positie jeugdige slachtoffers zedenmisdrijven'

Jeugdigen die het slachtoffer zijn geworden van een traumatische ervaring als bijvoorbeeld verkrachting moeten het recht krijgen om daar desnoods via een omweg aangifte van te doen, ook als hulpverleners dat uit mentaal oogpunt willen tegenhouden. Dat bepleitte zondagmiddag Femke Ekelhof in het voormalige gemeentehuis van Schipluiden tijdens de presentatie van haar boek 'Gegrepen'.

Ook wil zij, dat er daadwerkelijk sprake is van een vrije keuze voor een behandelaar. Aan slachtoffers moet een lijst worden voorgelegd van psychologen, waarbij wordt aangegeven: of het om een man of een vrouw gaat, welke specialisatie de psychologen hebben en een profiel van deze hulpverleners.

In haar boek beschrijft Ekelhof (32) op onverbloemde wijze de ellende die zij op jonge leeftijd onderging in haar geboorteplaats. Zij werd als 12-jarige aangerand en enige tijd later verkracht door een vermomde man. Dat laatste gebeurde overdag bij een bosschage aan de Tramkade bij Schipluiden, binnen het gezichtsveld van haar ouderlijk huis.

Om de confrontatie met die plek kwijt te raken, wilde zij zo snel mogelijk Schipluiden ontvluchten. Dat deed ze daadwerkelijk toen ze 18 jaar was. Ze kwam echter opnieuw in problemen.

Vaak zwijgen mensen die geweld is aangedaan. Ook Femke deed dat, bijna twintig jaar. Afgelopen jaar werd het zwijgen een te zware last en begon zij haar ervaringen op papier te zetten. "Misschien kan ik met mijn verhaal de stem zijn van anderen die nog niet mogen, durven of kunnen vertellen wat hen is overkomen", aldus Ekelhof. Gericht op lotgenoten heeft zij de website www.doorbreekdestilte.nl opgezet.

Categorieen:
Algemeen