Archief

'Westlands glasareaal niet verder inkrimpen'

Het huidige areaal glastuinbouw in de gemeente Westland mag niet verder inkrimpen. Ook moet de gemeente volop blijven inzetten op herstructurering van verouderde delen van het Westland.

Dit stelt LTO Glaskracht Westland in reactie op het concept van de ruimtelijke structuurvisie Westland, die donderdag ter inzage is gelegd. Daarin schetst de gemeente de door haar gewenste ruimtelijke ontwikkelingen tot 2020, met een doorkijk naar 2040.

Volgens de nota blijft het buitengebied van Westland primair beschikbaar voor glastuinbouwbedrijven. De centrale uitdaging waar het Westlandse glastuinbouwareaal voor staat, is om de toegevoegde waarde te verhogen om de internationale concurrentie voor te blijven. Uitgangspunt is dat er geen nieuwe woningen bijkomen in het glastuinbouwgebied en indien mogelijk het aantal woningen wordt teruggedrongen.

In het Vakblad voor de Bloemisterij hamert LTO Glaskracht op behoud van het huidige glasareaal. Het herbestemmen van delen van de Westlandse Zoom naar glastuinbouw beschouwt de organisatie nadrukkelijk niet als compensatie. "De gemeente doet dat ten onrechte wel, maar het gaat daarbij om voormalig verspreid liggend glas, niet om duurzaam bestemd glas", aldus voorzitter Jos van der Knaap van LTO Glaskracht Westland. Het voornemen van de gemeente om gebieden te reserveren voor piekwaterbergingen keurt Van der Knaap af, evenals ruimtelijke reserveringen voor een lightrail.

De ruimtelijke structuurvisie ligt tot en met 8 september ter inzage. Op 8 juli is er een inloopbijeenkomst in het gemeentekantoor in 's-Gravenzande. Belangstellenden kunnen daar een toelichting op de visie van de gemeente krijgen.

Categorieen:
Westland Algemeen