Archief

Risico's aardwarmtebranche onderbelicht

Bij aardwarmteprojecten wordt nog te weinig nagedacht over de mogelijke risico's. Dat zegt Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van het ministerie van Economische Zaken. Het aantal aardwarmteprojecten neemt toe, maar de techniek staat nog in de kinderschoenen. De meeste van deze projecten zijn in de glastuinbouw.

Stichting Platform Geothermie wordt geadviseerd een kennisdag te organiseren, zodat duidelijk wordt wat er nodig is om een veilig en kwalitatief goed project neer te zetten. Ook moeten er meer duidelijke regels komen die aardwarmteproducenten houvast moeten geven.

SodM heeft vorig jaar op ruim twintig locaties inspecties uitgevoerd. Daarbij is met name gekeken naar de risico's die het produceren van gas met zich mee kan brengen, want dat is een mogelijke bijproduct bij aardwarmtewinning. Een van de locaties produceert naast gas ook zo'n 80 kubieke meter olie per week. Lekkage en explosies moeten worden voorkomen, aldus de toezichthouder.

In onze regio wordt er door Green Well Westland in Honselersdijk aardwarmte gewonnen. Diverse andere bedrijven of samenwerkingsverbanden maken plannen. Het gaat dan onder meer om Harting Holland in De Lier, die al subsidie van de gemeente kreeg, FloraHolland in Honselersdijk en GeoPower Oudcamp Oudcampsepolder te Maasland.

Het doel van de SodM is waarborgen dat de mijnbouw en het transport van gas op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt uitgevoerd. Zo moeten ongelukken, overlast en milieuvervuiling worden voorkomen. Zo is er ook gekeken naar bodembeweging in de Limburgse mijnstreek en de aardbevingen in het Groningse gasveld.