Bekendheid Maassluis moet beter
De stad Maassluis blijkt redelijk tot goed bekend bij circa driekwart van de inwoners van omliggende gemeentes. Als echter naar bijvoorbeeld Rotterdam en Rijswijk wordt gekeken, blijkt de bekendheid van Maassluis snel af te nemen. Van de inwoners van genoemde steden blijkt 58% Maassluis alleen van naam te kennen.
Dit komt naar voren uit een imago-onderzoek dat NBTC Nipo heeft uitgevoerd in opdracht van Stichting Promotie Maassluis. Het rapport is woensdagavond gepresenteerd tijdens het congres Stadspromotie Maassluis.
De onbekendheid is volgens het rapport een van de grootste zwaktes van Maassluis. De Stichting Promotie Maassluis wil zich de komende jaren dan ook gaan richten op activiteiten om meer bekendheid te krijgen in de regio. Concrete stappen moeten nog gezet worden. Wel kon burgemeester Karssen, tevens voorzitter van de stichting, aankondigen dat er een kleine stap wordt gezet door een streekmarkt van Midden-Delfland naar Maassluis te halen. Deze moet er in het najaar komen.
De onbekendheid geldt ook voor de evenementen die Maassluis organiseert, met uitzondering van de Furieade. De helft van de inwoners van omliggende gemeentes Vlaardingen, Schiedam, Westland, Midden-Delfland, Hoek van Holland en Rozenburg kent dit maritieme evenement. Maar vlak daarbuiten kent slechts 8% van de mensen de Furieade.
Uit het onderzoek komen ook sterkte punten van Maassluis naar voren. Zo staat de stad bij de ondervraagden bekend als een maritieme stad met een historische kern. Bij 'Maassluis' denken de mensen vooral aan water en aan de voormalige slagzin. Want in plaats van de huidige slagzin 'Ervaar Maassluis!' zit 'De eerste stad aan de Waterweg' bij velen nog steeds in het geheugen, vooral bij de eigen inwoners.
Gezellig, leuk, knus, aardig en 'dichtbij Rotterdam' zijn woorden die mensen vaak noemen bij 'Maassluis'. De meest genoemde negatieve associaties zijn: saai, oubollig, ouderwets en vervuiling van lucht en stank door de industrie van het Botlekgebied.
Kijk vanaf 19.00 uur naar het WOS Regionieuws op tv voor een reportage over de presentatie van het rapport.