Archief

Schaalproeven 'luchtbellenpluim' in volle gang

Kennisinstituut Deltares is volop bezig met het doen van schaalproeven voor een 'luchtbellenpluim' in de Nieuwe Waterweg. Daarmee moet het binnendringen van zout water worden beperkt. De installatie wordt mogelijk ergens tussen Hoek van Holland en Maassluis geplaatst.

Er zijn al onderzoeken gedaan bij de Texas A&M University in de Verenigde Staten. Nu draaien er proeven bij Deltares zelf, in Delft. Vanaf de bodem worden luchtbellen het water in geblazen, waardoor het zoete en zoute water worden gemengd. Daardoor neemt het zoutgehalte af en kan het zoute water minder ver landinwaarts komen.

Het afstemmen van de pluimen luistert erg nauw. Als er te weinig lucht in het water wordt geblazen, hebben de pluimen een te klein effect op de verzilting. Wordt er te veel lucht in het water geblazen, dan kost dit onnodig veel energie en dus ook geld.

Op verschillende plaatsen in de wereld zijn al bellenpluimen in gebruik, zoals in stilstaand water in sluizen en meren. Onderzoek om op deze manier zoutindringing vanuit zee te beperken, is op deze schaal echter nog nooit gedaan. De proeven moeten rekenmodellen opleveren, die de bellenpluimen technisch optimaliseren.

Zout water vormt in droge tijden een probleem in onder meer de Waterweg, omdat er dan minder zoet water wordt aangevoerd door de rivieren Rijn en Maas. Zout water heeft daardoor meer kans om landinwaarts door te dringen. Het gevolg is, dat meerdere waterinnamepunten niet gebruikt kunnen worden voor landbouw en industrie.

"De huidige voorziening in de Rijn-Maasmonding, de zogenoemde 'trapjeslijn' die in de jaren zeventig op de bodem van de riviermonding is aangelegd, is in de loop der jaren geërodeerd en werkt niet meer optimaal. Herstel hiervan is zeer kostbaar, daarom is naar een minder dure maar net zo effectieve maatregel gezocht", aldus projectleider Yann Friocourt.