Proefbedrijven voor 'Westland heeft Werk'
Werklozen die willen meedoen aan het project 'Westland heeft Werk' krijgen binnenkort de mogelijkheid om te wennen aan het werken in de tuinbouw. Er zijn vijf tuinders bereid gevonden om hen de kneepjes van het vak te leren, maar dan in een lager tempo aan een op dit moment onbezette productielijn.
Desirée van Yperen, directeur van Werkplein Westland, noemt als reden voor de uitbreiding van het project het relatief hoge uitvalpercentage. Een snel rekensommetje leert, dat tot nu toe 25 procent van de in totaal 225 deelnemers het bijltje erbij neer heeft gegooid.
Een mogelijkheid om het aantal proefplaatsen nog verder uit te breiden, ligt bij de kas van sociale werkvoorziening Haegheflor in Monster. Het plan voor zo'n proefkas is door de Rotterdamse wethouder Florijn naar buiten gebracht. Volgens Van Yperen zijn inderdaad de eerste stappen ondernomen om te bekijken of er mogelijkheden zijn.
Florijn zegt dat de werklozen dan niet alleen kunnen wennen aan de werktijden en het fysieke werk, maar ook aan het werktempo. Van Yperen vult aan: "Op een lijn waar normaal gesproken tien werknemers staan, staan er op zo'n proefplek bijvoorbeeld twintig. Door het lagere tempo kunnen de deelnemers rustig wennen." Vanaf de proefplekken zullen de deelnemers dan moeten doorstromen naar een werkstage, met uitzicht op een tijdelijk contract.
Aan zo'n 140 deelnemers kan overigens nog geen plek worden geboden, omdat er een gebrek aan arbeidsplaatsen is. Van Yperen kiest nu voor een persoonlijke aanpak: "Het Werkplein maakt binnenkort een ronde langs bedrijven, waarna wij hopelijk ook de wachtenden straks een arbeidsplek kunnen bieden."