Discussie met raadsleden over chemiebedrijven
In het stadhuis van Rotterdam kwamen woensdagavond diverse experts op het gebied van veiligheid bijeen om met raadsleden uit Rijnmondgebied te discussiƫren. Centraal stond de vraag, hoe eventuele risico's die chemiebedrijven langs de Waterweg met zich meebrengen, beperkt kunnen worden. Zijn er verbeteringen noodzakelijk? En zo ja, wie zijn dan aan zet om die verbeteringen door te voeren?
Volgens Kees Pleijsier, raadslid van het CDA in Maassluis, die bij deze bijeenkomst aanwezig was, is bijna iedereen het er over eens dat er verbeteringen noodzakelijk zijn. Allen deelden de opvatting dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de bedrijven ligt en het toezicht bij de overheid. Dit liet hij weten in een interview op WOS Radio.
Pleijsier zegt, dat in de bijeenkomst ook aan bod kwam, dat het in sommige gevallen onduidelijk is welke bestuurslaag van de overheid verantwoordelijk is voor het houden van toezicht. Hier moet dan ook meer duidelijkheid in komen.
Als er door de overheid wordt opgetreden, gebeurt dit in vergelijking met controles bij andere bedrijven echter te soft, zo is het het overheersende gevoel. Als voorbeeld werd het toezicht op horeca genomen. Milieudienst DCMR, die toezicht houdt op de chemiebedrijven, houdt ook toezicht op de horeca, maar als bij een horecabedrijf bijvoorbeeld rattenkeutels worden aangetroffen krijgen ze een waarschuwing. Als bij een volgende controle weer keutels worden aangetroffen, wordt het bedrijf gesloten.
Volgens Pleijsier kwam uit de bijeenkomst naar voren dat de overheid harder en strikter moet zijn in haar optreden ten opzichte van chemiebedrijven.