Ontluisterend beeld verzetsheld Piet Doelman
In en na de Tweede Wereldoorlog zijn door diverse verzetsgroepen herhaaldelijk oorlogsmisdaden gepleegd. Dat betoogt schrijver Maarten van Buuren in zijn jongste boek 'De Afrekening', waarin diverse schokkende onthullingen staan over de knokploeg onder leiding van de Westlandse tuinder Piet Doelman.
De in Maassluis geboren Van Buuren baseert zich in zijn boek voor een groot deel op archieven van het gewapend verzet zelf. Volgens hem hebben toonaangevende geschiedschrijvers, zoals Lou de Jong, de oorlogsmisdaden van het gewapend verzet categorisch weggemoffeld. Het beeld van het verzet kreeg een braaf christelijk sausje van naastenliefde en onbaatzuchtigheid, aldus Van Buuren.
Het zaterdag verschenen boek speelt zich grotendeels in Maassluis af en gaat onder meer over het doodslaan aldaar van de NSB'er Lein Francke op 8 mei 1945 - drie dagen na de bevrijding - door de knokploeg van Piet Doelman, terwijl er officiële instructies waren, dat het verzet na de bevrijding geen eigenrechter mocht spelen. "En wat de zaak nog ernstiger maakt, is dat Doelman en zijn knokploeg wisten dat Lein Francke in het geheel niets misdaan had dat deze afrekening rechtvaardigde", aldus Van Buuren.
Verder blijkt uit een rapportage van het verzet zelf, dat de knokploeg van Doelman in februari 1945 een roofoverval pleegde op een boerengezin aan de Vlaardingsedijk in Maassluis, waarvan bekend was dat het geen NSB'ers waren. De buit van onder meer 17.700 gulden aan geld, ging niet naar onderduikers, maar naar de leden van het verzet zelf, aldus de schrijver.