Archief

Delfland kampt met water én droogte

Na een lange periode van droogte draaien de pompen van Delfland nu volop om te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat. Vooral in het Westland is afgelopen nacht en vanmorgen veel neerslag gevallen in korte tijd. Daarom is donderdagochtend waterberging De Wollebrand ingezet om het teveel aan water tijdelijk op te slaan.

In het westen van Delfland is de grond voor het grootste deel bebouwd. Regenwater komt terecht op daken en wegen en loopt van daaruit direct sloten en vaarten in. Hierdoor stijgt het waterpeil snel. In gebieden waar bijvoorbeeld veel weilanden zijn, blijft het regenwater eerst op het land staan waarna het langzaam de grond in zakt. Uiteindelijk komt ook dit water in de sloten terecht, maar dit duurt veel langer.

De regen die nu is gevallen, betekent niet dat het watertekort is opgelost maar zorgt wel voor 'verlichting'. Delfland heeft de aanvoer van zoet water uit het Brielse Meer stopgezet. Deze aanvoer was de afgelopen weken nodig om het waterpeil hoog genoeg te houden, om de doorstroming van het water te kunnen garanderen en voor het beregenen van gewassen.

Helaas is alle gevallen regen niet voldoende voor veendijken om na een lange periode van droogte meteen weer te herstellen. 'Uitgedroogd' veen neemt namelijk nauwelijks water op. Het veen neemt daarom niet in gewicht toe en dat is wel nodig om een stevige dijk te behouden. 'Uitgedroogd' veen is korrelig. Er gaat maanden overheen voordat het veen weer voldoende verzadigd is met water en zijn oorspronkelijke gewicht terug heeft. Delfland blijft daarom de veendijken controleren en houdt daarbij ook het effect van de regen op de veendijken nauwlettend in de gaten.

Categorieen:
Westland Algemeen