Strengere regels arbeidsmigranten
De regels rond Europese arbeidsmigranten worden aangescherpt. Zo komt er een registratieplicht voor uitzendbureaus en worden mensen die niet werken naar hun eigen land teruggestuurd. De maatregelen moeten er tevens toe leiden dat uitbuiting en onderbetaling worden tegengegaan en dat er betere huisvesting komt voor de arbeidsmigranten.
Minister Kamp van Sociale Zaken heeft donderdagmiddag in het Haagse stadhuis de kabinetsplannen gepresenteerd. De aanleiding is de toegenomen arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa. Naar schatting werken er 200.000 mensen uit de zogeheten MOE-landen in Nederland, twee keer zoveel als bij het openstellen van de Europese arbeidsmarkt in 2007 werd verwacht.
Een van de speerpunten is de inschrijving van arbeidsmigranten in de Gemeentelijk Basis Administratie van de gemeenten. Westland, waar naar schatting 2200 MOE-landers werken, heeft hierin het voortouw genomen. Uit onderzoek is gebleken dat landelijk gezien ruim driekwart van de arbeidsmigranten niet staat ingeschreven.
Het kabinet vindt registratie om diverse redenen noodzakelijk. Niet alleen hebben de migranten dan recht op sociale voorzieningen en goede huisvesting, ook kunnen dan belastingen worden opgelegd, kan uitbuiting worden aangepakt en kan gecontroleerd worden of wel wordt voldaan aan de verblijfsregels.
De boetes voor het overtreden van de arbeidswetgeving gaan fors omhoog. Als werknemers niet volgens de regels werken en worden betaald, worden hoge boetes opgelegd: bij een eerste overtreding is dat 12.000 euro, bij een tweede 24.000 euro en bij een derde 36000 euro. Ook wordt het mogelijk om een bedrijf stil te leggen.
Nederland en Polen gaan gezamenlijk malafide werkgevers en clandestiene uitzendbureaus aanpakken. In het kader daarvan wordt ook gekeken naar het fenomeen dat migranten zich soms voordoen als zelfstandigen. Daarmee wordt de tewerkstellingsvergunning ontdoken die Bulgaren en Roemenen nog tot 2014 nodig hebben om hier te kunnen werken.