Meer rendement uit WKK mogelijk met waterstof
Aardgas mengen met waterstof geeft een hoger rendement, terwijl ook de CO2-emissie afneemt. Dit blijkt uit onderzoek van KEMA, dat is verricht op verzoek van LTO Groeiservice, naar de effecten van waterstofbijmenging voor
warmtekrachtkoppelingen.
De aanleiding voor het onderzoek is de technologie-ontwikkeling om uit tuinbouwafval waterstofrijk biogas te produceren. Voor de glastuinbouw kan dit een goed alternatief voor of aanvulling op de inkoop van gas zijn. Hierdoor worden de energiekosten minder afhankelijk van prijsschommelingen op de gasmarkt.
Het onderzoeksresultaat biedt perspectieven. Het elektrisch rendement van de WKK stijgt. Omdat waterstof niet uit een koolstofverbinding bestaat daalt de CO2-emissie. Ook is nu duidelijk welke zaken aangepast moeten worden, of nader onderzocht moeten worden in samenwerking met de WKK-leveranciers.
De biogascentrale is nog in ontwikkeling, maar voordat die ontwikkeling verder
kon gaan, moest bekend zijn hoe de WKK reageert op het gasmengsel. In het onderzoek bij KEMA is onderzocht welke effecten waterstofbijmenging bij aardgas geeft en op welke zaken de WKK aangepast moet worden.
KEMA heeft een laboratorium met een kleine WKK ingezet om het onderzoek uit te voeren. Telersvereniging Prominent en Rijnplant werkten vanuit de praktijk mee aan het onderzoek.
De volgende stap in het project is een praktijkproef met een moderne grote WK
gasmotor. De eerste gesprekken met WKK leveranciers zijn gevoerd. Rabobank Westland en Rabobank Nederland steunden het onderzoek via innovatiefondsen.