'Westlanders hebben angst voor vreemdelingen'
Uit onvrede over de wijze waarop de Westlandse samenleving, met name de gemeenteraad, met allochtonen omgaat, heeft 's-Gravenzander Aad Vijverberg een essay geschreven. Hij spreekt van een houding die de belangen van de glastuinbouw schaadt.
In het essay onder de titel 'Vreemdelingen in het Westland' komt Vijverberg tot de conclusie dat in het Westland een onbestemde angst voor vreemdelingen bestaat. "De afkeer tegen een moskee berust niet op afkeer van een godsdienst, maar op een afkeer van het onbekende, het vreemde", aldus Vijverberg.
Hij beschrijft de afhankelijkheid van de tuinbouw van arbeidskrachten van elders. Dat was in de afgelopen eeuw een telkens terugkerend verschijnsel. In de jaren twintig kwamen de extra arbeidskrachten uit arme landbouwgebieden elders in Nederland. Toen rond 1960 de glastuinbouw als kool groeide, werd het tekort aan arbeidskrachten opgevuld door mensen te werven in Turkije en Marokko.
Ervaringen uit het verleden, ook uit andere landen, leren volgens Vijverberg, dat de agrarische sector het meest gebaat is met werknemers van het platteland. Die zijn meestal matig opgeleid. In de Nederlandse politiek heet dat 'kansarm'. De Nederlandse politiek staat in dit opzicht met de rug naar de glastuinbouw toe.
Ook de Westlandse politiek lijkt zich met de rug naar deze werknemers te richten. Het lijkt of men tot deze mensen zegt: 'Je bent hier welkom om te werken, maar we hebben liever niet dat je hier komt wonen en van je godsdienst willen we helemaal niets weten.
De 48 pagina's tellende beschouwing kost 9.95 en is vanaf volgende week woensdag verkrijgbaar bij boekhandel Vingerling.