Jacht op bijstandfraudeurs in Maassluis
Een gespecialiseerd bureau gaat de gemeente Maassluis helpen om bijstandsfraude te onderzoeken. Dit gebeurt op basis van 'no cure, no pay': als uit het onderzoek blijkt dat er geen sprake is van fraude, dan hoeft de gemeente ook niet te betalen.
Als iemand een uitkering aanvraagt, wordt altijd eerst bekeken of de persoon in kwestie hiervoor in aanmerking komt. Dit gebeurt onder meer door het vergelijken van diverse persoonlijke gegevens en door het koppelen van bestanden van onder meer de Gemeentelijke Basisadministratie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
De persoonlijke gegevens worden bovendien doorgegeven aan het landelijke Inlichtingenbureau, waar de gegevens van onder meer de Belastingdienst en Justitie worden samengevoegd en vergeleken. Als hieruit signalen voortkomen dat er mogelijk sprake is van fraude, dan wordt direct een onderzoek ingesteld.
Ook signalen van inwoners die verdachte zaken melden, worden onderzocht. En deze aanpak blijkt te werken: uit vergelijking met landelijke cijfers blijkt dat er in Maassluis relatief weinig uitkeringsgeld hoeft te worden teruggevorderd, omdat de fraudeurs snel worden gepakt.
Toch blijven er altijd situaties waar mogelijk sprake is van fraude en die niet of niet tijdig worden opgemerkt. Om die reden heeft de gemeente een gespecialiseerd bureau ingeschakeld. Naar verwachting zal in 25% van de gevallen die het bureau onderzoekt, de uitkering worden beëindigd of verlaagd.