Archief

Drijvende kas is haalbaar

Het is mogelijk om op een drijflichaam van 45.000 vierkante meter in een waterbergingsgebied een kas te bouwen en daarin rozen te telen. Dat blijkt uit een TNO-onderzoek. Een drijvende kas van vijf hectare is een wereldprimeur. De daadwerkelijke bouw van een drijvende kas in de Voorafsche polder in de gemeente Lansingerland komt door dit onderzoek een stuk dichterbij.

Het rapport is donderdag overhandigd aan Asje van Dijk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft het initiatief voor het onderzoek genomen. Van Dijk: "De doelstelling is niet het laten drijven van een kas, maar het creƫren van een goede vorm van meervoudig ruimtegebruik. In onze dichtbevolkte provincie is het vermogen om water op te nemen sterk afgenomen. Daarom is meer bergingscapaciteit voor tijden van hevige regenval meer dan welkom."

Met een drijvende kas slaat de tuinbouwsector volgens de provincie twee vliegen in een klap: het is een innovatieve oplossing voor ruimteschaarste en een goede uitbreiding van waterbergingscapaciteit. Daarmee versterkt de Nederlandse glastuinbouw haar positie als Greenport en wordt het innovatieve imago van de sector in de wereld onderstreept.

Het ondernemersplan Floating Roses van rozenkwekers Wim van Kampen uit Nieuwerkerk aan de IJssel en Frank Olieman uit Zevenhuizen werd door de Stuurgroep Drijvende Kas in 2007 aangewezen als het meest veelbelovend.

Categorieen:
Algemeen