Meningen over alcoholgrens verdeeld
De meningen over het verhogen van de minimumleeftijd naar 18 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende dranken zijn verdeeld. Zestig tot 70 procent van de gemeenten is voorstander van een landelijke verhoging en wettelijke bepaling volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Piet Brederoo, voorzitter van Horeca Westland, is bang dat de horeca wederom een klap kan verwachten als deze maatregel doorzet en is van mening dat, zolang de verkoop in supermarkten mogelijk blijft en ouders alcoholgebruik bij jongeren blijven gedogen dit geen effectieve maatregel is. Brederoo voegt daaraan toe dat 85% van het alcoholgebruik thuisgebruik is (aangekocht in slijterij en supermarkt), het aandeel van de horeca is maar 15% van de verkopen.
Volgens persvoorlichter Ben Assies maakt Westland zich zorgen over het alcoholgebruik onder jongeren en heeft daarom o.a. met hokken gesproken, worden er op de feestweken rijsimulatoren geplaatst om te wijzen op de invloed van alcohol en heeft zij een tv-serie over Comazuipen ontwikkeld welke uitgezonden is op WOS TV. Het college van B&W heeft nog geen standpunt ingenomen over de nieuwe ontwikkeling waarin voorgesteld wordt de minimumleeftijd voor alcoholverkoop op te schroeven en volgt de landelijke ontwikkelingen op de voet.
Midden-Delfland heeft eveneens nog geen standpunt ingenomen over deze ontwikkeling maar heeft al eerder een actieprogramma 'alcohol 2008 - 2012' opgesteld om schadelijk alcoholgebruik in te dammen. Zonder een leeftijdsgrens wordt genoemd is het streven om alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen. Persvoorlichtster Antje Stickel geeft daarbij aan dat Midden-Delfland de voorkeur heeft een dergelijk beleid regiobreed op te pakken.
De gemeente Maassluis geeft in haar reactie aan dat zij het landelijk beleid ondersteunen maar dat zij van mening is dat alleen leeftijdsverhoging onvoldoende is en pleit voor een totaalpakket waarin ook handhaving en de kosten daarvan worden meegenomen. Ook Maassluis heeft lokaal beleid waaronder voorlichting, controle bij verkooppunten op legitimatiecontrole en het beleidsstuk LAM, de lokaal alcohol matrix.