Illegale arbeid in horeca neemt af
Het aantal horecabedrijven dat bij controle van de Arbeidsinspectie illegale werknemers in dienst blijkt te hebben, neemt af. Toch ligt het percentage overtredingen nog hoger dan gemiddeld in andere sectoren. Vorig jaar was er bij een op de vijf geïnspecteerde horecazaken iets mis.
Ruim tweeduizend restaurants, cafetaria's en snackbars kregen vorig jaar bezoek van de Arbeidsinspectie. De inspectie gaat vooral langs bij bedrijven die eerder de fout ingingen en zaken waar het risico op illegale arbeid groter is. De cijfers zijn dus niet representatief voor de hele branche. Bij 20 procent van de gecontroleerde bedrijven werkten buitenlandse werknemers zonder werkvergunning of was sprake van onderbetaling (minder dan het minimumloon). Dat is hoger dan gemiddeld over alle sectoren die de Arbeidsinspectie inspecteert op illegale arbeid en onderbetaling (18 procent).
De horeca laat wel een positieve ontwikkeling zien: een paar jaar geleden lag het percentage overtredingen nog op 30 procent. Ook de Chinese restaurants doen het beter: waar eerst de helft de regels overtrad, is dat nu 29 procent.
In totaal constateerde de Arbeidsinspectie 740 overtredingen op het gebied van illegale arbeid en 8 gevallen van (mogelijke) onderbetaling. 68 mensen werkten op een vals identiteitsbewijs of de papieren van iemand anders. De inspecteurs deelden 375 boetes uit voor een bedrag van ruim 2,7 miljoen euro.
De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar leiding gegeven aan vier interventieteams in de horeca. In deze teams trekken Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst, Arbeidsinspectie, gemeenten en de uitkeringsinstantie UWV samen op. Ook bij deze controles lag het percentage overtredingen op 20 procent.
De Arbeidsinspectie blijft zich inzetten om de illegale arbeid in de horeca tegen te gaan. Dit gebeurt door notoire overtreders in de horeca streng te controleren, door intensieve contacten te onderhouden met brancheverenigingen en door voorlichting te geven.